Görev darphanede: İnşaat demirine izleme sistemi kuruluyor

İnşaat demiri üretiminden veya ithalatından inşaatta kullanımına kadar laboratuvar deneyleri dâhil geçen tüm aşamalarda izlenecek

Güvenlikli etiket veya güvenlikli işareti olmayan inşaat demirinin satışına yılbaşından itibaren yasak geliyor

Ekonomi 17 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

İnşaatlarda kalitesiz demir kullanımını engellemeye yönelik önlemler geliyor. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde binlerce kişinin ölümünde kalitesiz inşaat demirinin önemli payı olduğunun bir kez daha ortaya çıkışı devleti harekete geçirdi. Darphane, inşaat demirinin üretim ve ithalat dahil tüm aşamalarda takip edilmesi için sistem kuracak. Üretici ve ithalatçı firma dışında inşaat demiri satan veya satın alanlar kendilerine verilecek kullanıcı adı ve şifre ile sisteme teslim, alış ve satış belgelerine ilişkin bilgilerin girişini yapacak.

İnşaat demirinin üretimi veya ithalatından inşaatta kullanım ve laboratuvar deneyleri dâhil geçen tüm aşamalarda takip edilmesi için İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) kurulacak. Mevcut inşaat demiri üreten veya ithal edenlerle  ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitleri  Ocak 2024 tarihinden önce İDİS’e geçecekler.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) dün Resmi Gazete’de yayımlanan İDİS uygulama genel tebliğine göre, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından kurulacak sistem kapsamında; üretici veya ithalatçı tarafından inşaat demirine güvenlikli etiket veya güvenlikli işaret uygulanması, üretim faaliyetleriyle ilgili temel verilerin izlenmesi ve merkezi sisteme veri aktarılması, üretici, ihracatçı, ithalatçı, toptancı, bayi, tüccar, inşaatta kullanım ve laboratuvar deneyleri dâhil teslim işlemlerinin izlenmesi ve takip edilmesi zorunluluğu getirildi. Veriler Darphane tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve GİB’e aktarılacak.

Güvenlik işareti şart

Uygulama kapsamında, yurt içinde inşaat demiri üretimi yapan firmalar için üretim tesislerinde ve inşaat demiri ithal eden firmalar için Darphane tarafından belirlenen yerlerde İDİS bileşenleri kurulacak ve Darphane tarafından belirlenmiş özellikleri içeren güvenlikli etiketler veya işaretler kullanılacak.

Üretici ve ithalatçı firma dışında inşaat demiri satan veya satın alanlar kendilerine verilecek kullanıcı adı ve şifre ile sisteme teslim, alış ve satış belgelerine ilişkin bilgilerin girişini yapacak. Güvenlikli etiket veya işaret birim fiyatları maliyet unsurları dikkate alınarak Darphane tarafından belirlenecek.

16 Mart 2023 itibarıyla stoklarında güvenlikli etiket veya güvenlikli işareti olmayan inşaat demiri bulunduranlardan, üretici ve ithalatçılar 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren, diğerleri ise 31 Ocak 2024 tarihinden sonra bu stoklarını satışa sunmayacak.

İDİS’e kayıtlı firmalar işi bırakmaları halinde, kullanılmamış güvenlikli etiket veya işaretleri işin bırakıldığı tarihi takip eden 7 gün içinde Darphaneye teslim edecekler.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.