Hatay enkazdan çıkmadan: Vali ve sağlık müdürü vekillik kuyruğunda

Depremlerin en çok yıkıma neden olduğu Hatay'da, Vali Rahmi Doğan AK Parti’den milletvekilliği aday adaylığı için istifa etti. Valinin ardından Hatay İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat da vekillik için istifasını verdi.

Gündem 17 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Hatay’da, depremler nedeniyle Eğitim Araştırma Hastanesi ile Defne hastanelerinin yoğun bakımında 100’ü aşkın hasta günlerce terkedilmiş ve yaşamını yitirmişti.  Hatay genelinde sağlık hizmetleri günlerce dururken İskenderun Devlet Hastanesi Eski SSK binasının A bloğunun yıkılması sonucu çok sayıda can kaybedilmişti. Bu hastanenin 2012’de depreme dayanıksız olduğunun raporla tespit edildiği halde faaliyetine izin verildiği ortaya çıkmıştı.

İhmaller nedeniyle tek bir kişi istifa etmezken AK Parti’den milletvekili olmak için iki ismin istifası dikkat çekti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin bilançosunun en ağır hissedildiği kentlerin başında gelen ve 20 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Hatay’da Vali Rahmi Doğan, 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde aday adayı olmak için önceki gün görevinden istifa etti.

İstifa kararını sosyal medya hesabından duyuran Vali Rahmi Doğan, “Beş yıldır yürüttüğüm Hatay Valiliği görevinden, devlet büyüklerimin de müsaadeleri ile 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan milletvekili seçimlerinde memleketim Sivas’tan aday adayı olmak üzere istifa etmiş bulunmaktayım” dedi.

Vali Rahmi Doğan, görev yaptığı dönemdeki tüm süreçleri ‘layıkıyla’ yürüttüğünü savunmuştu.

Valinin ardından bu kez Hatay İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat, AK Parti’den milletvekili aday adayı olmak için istifasını verdi.

Mustafa Hambolat, istifa kararını sosyal medya hesabından açıkladı. Hambolat’ın açıklamasının tamamı şöyle:

“Değerli Dostlarım. Hatay İl Sağlık Müdürlüğü görevimden AK Parti Milletvekilliği Aday Adaylığına başvurmak için ayrıldım. Rabbim hepimizin yolunu, bahtını açık eylesin. Dualarınıza ve göreve talibiz. Biz büyük bir aileyiz.”

Mustafa Hambolat kimdir

Mustafa Hambolat, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Reyhanlı’da tamamlayan Hambolat, Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden 2002 yılında mezun oldu. Aynı yıl göreve başlayan Dr. Mustafa Hambolat, 2004 yılına kadar Yozgat Şefaatli Devlet Hastanesinde, 2004-2006 yılları arasında Reyhanlı Devlet Hastanesinde, 2006-2010 yılları arasında Reyhanlı Sağlık Grup Başkanlığında, 2010-2015 yılları arasında ise Reyhanlı Aile Hekimliğinde görevini sürdürdü.

Hambolat, 2015 yılında Reyhanlı Devlet Hastanesine Başhekim Yardımcısı olarak atandı. 2017 yılına kadar başhekim yardımcılığı görevini sürdüren Mustafa Hambolat, Sağlık Bakanlığı Saha Gözlemcisi olarak çalışmalarına devam etti.

2018 yılında Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı görevini icra eden Hambolat, 2019 Ağustos ayı itibari ile Hatay İl Sağlık Müdürü olarak görev yapmaktaydı.

Hatay’da neler oldu

Kahramanmaraş merkezli depremlerin bilançosunun en ağır hissedildiği kentlerin başında Hatay geliyor. Hatay’da 20 binden fazla insan hayatını kaybetti.

Türk Tabipleri Birliği (TBB) depremden etkilenen illerde sağlık çalışanlarının temel ihtiyaçları karşılanmadığı ve hükümet gönüllü sağlık hizmeti sağlayan örgütlerle verimli bir şekilde çalışmadığı için sağlık hizmetlerinin eksik kaldığını açıklamıştı.

TBB, “Hatay merkezinde sağlık emekçilerinin temel ihtiyaçları için uygun imkan bile sağlanmadan çalışmaya zorlandığı hasarlı hastaneler de boşaltılmış, sağlık hizmeti verebilecek bir kamu hastanesi kalmamıştır” bilgisini vermişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler