Çin lideri Şi gelecek hafta Rusya yolcusu: Masada Ukrayna var

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden beri ilk kez Moskova'yı ziyaret edecek. İki liderin görüşmesinde gündemi Ukrayna savaşı oluşturacak.

Dünya 18 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden beri ilk kez Moskova'ya gidecek. Fotoğraf: AA

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere gelecek hafta Moskova’ya gidecek. Şi’nin bu ziyareti hem başkanlık görevine üçüncü kez seçilmesinden beri yurt dışına yaptığı ilk seyahat hem de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden beri Moskova’ya gideceği ilk sefer olacak. Söz konusu ziyaret ayrıca Batı’nın savaş sebebiyle Rusya’ya karşı yaptırımlar uyguladığı bir dönemde gerçekleşmesi açısından aslında Beijing’in Moskova’ya verdiği desteğin güçlü bir göstergesi.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Putin’in daveti üzerine gerçekleşecek ziyarette Ukrayna savaşı masaya yatırılacak. Kremlin ise iki liderin ortaklık ilişkilerinin ve stratejik işbirliğinin daha da geliştirilmesine yönelik güncel konuları ele alacağını ve görüşme sonrası birtakım anlaşmaların imzalanacağını belirtiyor.

Çin’in yeni hedefi: Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk

Geçtiğimiz haftalarda Çin; Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu söyleyerek, dünyanın genelinde etkileri hissedilen krize bir çözüm bulunması çağrısı yapmıştı. Hatta bunun bir göstergesi olarak ülkenin çiçeği burnundaki Dışişleri Bakanı Qin Gang, Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba’yı arayarak barış görüşmesi teklifinde bulunmuştu. Kuleba ise bu teklife, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün önemine değinerek cevap vermişti.

Öte yandan Çin’in arabuluculuk iddiaları, Çin’in şu anda Ukrayna’da yaşanan çatışmayı savaş olarak henüz kabul etmemesine ve Rusya ile giderek artan yakınlığına istinaden, Batılı liderler tarafından şüpheyle karşılanıyor. Şi’nin işgalden bu yana Putin ile gerek internet gerekse yüz yüze temas etmesine rağmen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir kez bile telefon görüşmesi yapmaması da bu şüpheleri güçlendiriyor.

ABD düşmanlığı iki ülkeyi birleştirdi

Putin geçen ay, işgalin yıldönümünden birkaç gün önce üst düzey Çinli diplomat Wang Yi’yi Moskova’da ağırladı. Putin, Wang’a Rusya ile Çin arasındaki ilişkilerin “yeni bir dönüm noktasına” ulaştığını söylerken, Wang da “kapsamlı stratejik ortaklığı daha da güçlendirme” sözü vermişti. Buna ek olarak Putin ve Şi’nin son görüşmesi aralık ayında sanal ortamda gerçekleşti. Rus lider, iki ülkenin ilişkilerini “tarihteki en iyi ilişkiler” olarak tanımlayarak “tüm sınamalara dayanabileceklerini” söyledi.

İki lideri bir araya getiren unsurlardan biri ABD’ye karşı duydukları ortak düşmanlık. Ayrıca iki lider uluslarının çıkarı için Batı’nın egemenliğinde olmayan yeni bir dünya düzeni vizyonunun oluşturulması görüşünü de paylaşıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.