Hollanda’da kuş gribi aşısı denemesi başarılı oldu

Testlerde başarılı olan iki aşı, tavuk yumurtalarına enjekte edilecek ya da civcivler bir günlükken kuluçkahanede aşılanacak.

Sağlık 18 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Hollanda’da Wageningen Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi tarafından yapılan çalışmalar sonucu iki aşının tavukları kuş gribine karşı korumada başarılı olduğu kanıtlandı. Aşıların sadece hastalık belirtilerine karşı değil, aynı zamanda virüsün yayılmasına karşı da etkili olduğu belirtildi.

Hollanda Tarım Bakanı Piet Adema’nın verdiği bilgiye göre, Wageningen Üniversitesi uzmanları, tavuklar üzerinde kuş gribine karşı dört farklı aşı denedi.

Her aşıdan 10’ar tavuğa uygulandı. Dört aşıdan ikisinin yapıldığı tavukların hastalanmadığı ve salgının yayımladığı belirlendi.

Laboratuvar çalışmalarını hızlandıran uzmanlar, başarılı sonuç veren iki aşının tavuk çiftliklerinde kullanmaya karar verdi.

Hollanda Tarım Bakanlığı, kanatlı hayvan çiftliklerinde büyük ölçekli aşılamaya yönelik bir plan hazırladı.

İlk aşamada birkaç kümes hayvanı çiftliğinde aşılama çalışması yapılacak. Daha sonra bütün ülke genelinde aşılamaya geçilecek.

Testlerde başarılı olan iki aşı, tavuk yumurtalarına enjekte edilecek ya da civcivler bir günlükken kuluçkahanede aşılanacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.