Kültür ambargosunda son nokta: Degas’nın ‘Rus Dansçılar’ tablosunun adı ‘Ukraynalı’ olarak değişti

Fransız ressam Edgar Degas'nın 1900 yılında resmettiği 'Rus Dansçılar' isimli tablosunun adı, Rusya'nın Ukrayna işgali nedeniyle değiştirildi. New York'taki Metropolitan Müzesi'nde sergilenen tablonun yeni ismi 'Ukrayna Kıyafetli Dansçılar' oldu.

Kültür Sanat 19 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Metropolitan, dünyanın en önemli sanat müzelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Bir yılı aşkın bir süredir Ukrayna’da devam eden Rus işgali, dünyanın pek çok yerinde tepkiyle karşılanıyor. Ekonomi, spor ve siyasi alandaki yaptırımların yanı sıra Rusya’ya yönelik yaptırımlar kültür-sanat alanında da etkisini gösteriyor. Buna son örnek New York’taki ünlü Metropolitan Müzesi’nde yaşandı. Müze, koleksiyonundaki adında Rus ibaresi geçen 123 yıllık tablonun ismini değiştirdi. Ancak tek örnek Metropolitan değil.

Dünyanın en önemli sanat koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapan Metropolitan, müzede sergilenen Edgar Degas’nın ‘Rus Dansçılar’ adlı tablosunun adın ‘Ukrayna Kıyafetli Dansçılar’ olarak değiştirdi. Böylece tablonun ismi resmedilmesinin üzerinden 123 yıl geçtikten sonra değişti.

Dün alınan karar sonrası konuşan Metropolitan Müzesi Direktörü Max Hollein “2022’de Rus işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna kültürü ve tarihine yönelik farkındalığın ve ilginin artması nedeniyle bilimsel düşünce hızla gelişiyor” dedi. Son bir yıl içinde bu akıbete uğrayan tek tablo ‘Rus Dansçılar’, pardon ‘Ukrayna Kıyafetli Dansçılar’ değil.

Sanat camiasını ikiyi bölen bu değişikliğin bir benzeri de Londra’da bulunan The National Art Gallery’de yaşanmıştı. Tablolarında sık sık dansçıları resmeden Fransız ressam Edgar Degas’nın ‘Rus Dansçılar’ adlı bir diğer eserinin ismi ‘Ukraynalı Dansçılar’ olarak değiştirilmişti. Müzenin geçtiğimiz yıl uygulamaya aldığı bu kararın benzerlerini farklı ülkelerde de görmek mümkün.

Üniversiteden Dostoyevski’ye yasak!

Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası ortaya çıkan tepki dalgasından payını alan bir diğer isim de Dostoyevski oldu. 1881 yılında yaşamını yitiren Rus yazar, Milano’daki Bicocca Üniversitesi’nin Edebiyat Bölümü müfredatından çıkarıldı. Dersin hocası yazar Paulo Nori’nin işgale tepki olarak aldığı bu karar sonrasında İtalya’da büyük tartışmalara neden olmuştu. İtalya’nın eski başbakanı Metteo Renzi, bu kararı “delilik” olarak nitelendirmişti.

Ünlü Şef Valeri Gergiev işinden olmuştu

Çağın en önemli orkestra şeflerinden biri olarak kabul edilen Valeri Gergiev, Ukrayna’ya yönelik Rusya’nın giriştiği işgalin ilk günlerinde Putin yanlısı olduğu için görevinden alınmıştı. Münih Filarmoni Orkestrası’ndaki işinden kovulan Gergiev 2003 yılında UNESCO Barış Ödülü’nü kazanmıştı. 2016 yılında Suriye’deki Palmyra Antik Kenti’nin IŞİD işgalinden kurtarılması üzerine Şef Valeri Gergiev buradaki antik tiyatroda bir konser vermişti.

İşin ustası endişeli: Yapay zeka aşk romanı yazabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.