Samandağlı kadınlar yürüdü: Helalleşmek yok affetmek yok

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerden olan Hatay'ın Samandağ ilçesinde kadınlar, depremin 40'ıncı gününde yaşamını yitirenlerin için ellerinde bahhurlar ve rihen (mersin) dallarıyla yürüdü.

Gündem 19 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kadınlar bahhur ve rihen dalları ile yürüdüler.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerden olan Hatay’ın Samandağ ilçesinde kadınlar, depremin 40’ıncı gününde yaşamını yitirenlerin için ellerinde bahhurlar ve rihen (mersin) dallarıyla yürüdü.

Kadınlar ellerinde bölgenin yöresel ritüelleri olan bahhur ve rihen dalları ile yürüdüler, tütsü yaktılar. Kadınların yürüyüşünü bölgedeki birçok siyasi parti, sivil toplum örgütü de destek verdi.

Kadınlar bahhur ve rihen dalları ile yürüdüler.

Kadınlar yürüyüş sırasında “Hüznümüz İsyanımızdır”, “Afet Değil Katliam” yazılı pankartlar taşıdı. Yürüyüşte “Gitmedik Buradayız” anlamına gelen Arapça “Ma Rıhna Nıhna Hovn” ve ‘Helalleşmek yok, affetmek yok” sloganını atan kadınların yürüyüşünde bulunan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “Siz de görünüz yol boyunca atılan sloganları ve halkın ne demek istediğini, halk diyor ki ‘Biz ölüme terk edildik, bize arama kurtarma çalışmaları ve yardımlar gelmedi'” dedi.

Kadınlar “Gitmedik Buradayız” anlamına gelen Arapça “Ma Rıhna Nıhna Hovn” sloganını attılar.

Yürüyüşe katılan Samandağlı bir vatandaş ise deprem sonrasında müdahalenin geciktiğini vurgulayarak “Biz 3 gün boyunca kimseyi görmedik, sessiz, karanlık, sessiz çığlıklar içinde sesimizi duyan var mı diyen insanların biz seslerini duyduk ama kimse gelip yardım edemedi” diye konuştu.

“AFAD vardı malzeme yoktu. Bizim canlarımız sessiz sedasız karanlığın altında öldüler” diyen vatandaş deprem sonrası arama kurtarma ekiplerinin gelmediğini, kimseyle iletişim kuramadıklarını belirtirken “Bütün canlarımız enkaz altında kaldı, evlerimiz, yaşamlarımız, hayatlarımız söndü ve bizden helallik istiyorlar, helallik yok biz herkesle hesaplaşacağız” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.