Konu bankacılık krizi: Beyaz Saray Warren Buffett’ı ‘defansa’ çağırdı

2008 krizinde ve sonrasında zordaki bankaları ayağa kaldırmak için yatırımcı olarak devreye giren milyarder yatırımcı Warren Buffet yine kolları sıvadı. Warren Buffett, ABD Başkanı Joe Biden’ın hükümetinden üst düzey yetkililerle görüşüyor.

Ekonomi 20 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Dünyanın en ünlü borsa yatırımcısı Warren Buffet, 2008 küresel mali krizde olduğu gibi bu kez de bankacılık sisteminin imdadına yetişiyor. Konuya yakın kaynaklara göre 644 milyar dolar piyasa değeri olan dünyanın ikinci büyük holdingi Berkshire Hathaway’in en büyük ortağı ve yönetim kurulu başkanı milyarder yatırımcı Warren Buffett ABD’de yaşanan bankacılık krizi nedeniyle ABD Başkanı Joe Biden’ın hükümetinden üst düzey yetkililerle görüşüyor.

Konuya yakın kaynaklar, Buffett’ın Biden’ın ekibiyle birkaç kez görüşmede bulunduğunu belirtti. Görüşmelerin odağında, Buffett’ın ABD’de bölgesel bankacılık sektörüne yatırım ihtimali olduğu, ayrıca Buffett’ın son yaşanan çalkantı nedeniyle bazı tavsiyelerde bulunduğu ifade ediliyor.

Zordakilere destek olmuştu

Buffett daha önce de kriz yaşayan bankalara, güveni yeniden tesis etmek için yatırımcı statüsüyle destek olmuştu. Buffett’ın şirketi Berkshire Hathaway, 2008 yılında küresel finansal krizin derinleştiği bir dönemde de Goldman Sachs’tan hisse senedi satın almıştı. İşadamı, 2011 yılında da o dönem sıkıntı yaşayan Bank of America’ya 5 milyar dolar yatırım yapmıştı.
ABD bankacılık sektöründe yaşanan son çalkantı nedeniyle geçen hafta ABD’nin en büyük bankaları, Kaliforniya merkezli First Republic Bank’a yaklaşık 30 milyar dolar mevduat aktarma konusunda anlaşmıştı.

Hangi şirketlere ortak?

Warren Buffet’ın en büyük ortağı olduğu Berkshire Hathaway adlı holding şirketi birçok sektörde önemli şirketlerin hisselerini elinde tutuyor. Holdingin portföyünde en büyük paya sahip olan Buffet her zaman bluechip şirketlere uzun vadeli yatırım yapıyor. Apple, Bank of America Corp, Chevron, The Coca-Cola Company ve American Express Company holdingin portföyündeki ilk beş şirket.
Son zamanların moda yatırım aracı kripto para ise şimdilik Buffet’ın radarına girmiş değil. Berkshire Hathaway’in yatırım yaptığı şirketler arasında ilk sırada Apple var. Buffet 2022 yıl sonu raporuna göre yıllar içinde Apple’ın hisselerinin yüzde 5.7’sinin sahibi olmuş. Apple hisselerinin önemli bölümünü 2016-2019 arasında 35 milyar dolara alan Berkshire Hathaway’in toplam Apple hisselerinin değeri 2022 yıl sonu itibarıyla 119 milyar dolardı.
Berkshire Hathaway ayrıca Bank of America hisselerinin yüzde 12.9’unu, Chevron hisselerinin yüzde 8.5’ini, Coca Cola hisselerinin yüzde 8.2’ini ve American Express hisselerinin yüzde 19.97’sini elinde bulunduruyor.

Tüm mevduata 2 yıl sigorta istediler

ABD’de orta ölçekli bankalar tüm mevduatlarının 2 yıl sigortalanmasını talep etti. ABD Orta Ölçekli Banka Koalisyonu (MBCA), Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) sigortasının gelecek 2 yıl boyunca tüm mevduatları kapsayacak şekilde genişletilmesini talep etti.
Bloomberg News’in ulaştığı belgelere göre üyeleri 100 milyar dolara kadar varlığı bulunan bankalardan oluşan MBCA, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD Merkez Bankası (Fed), Paranın Kontrolü Ofisi (OCC) ve FDIC’ye mektup gönderdi.
Mektupta federal düzenleyicilerden FDIC sigortasını gelecek 2 yıl boyunca tüm mevduatları kapsayacak şekilde genişletmelerini isteyen MBCA, bunun bankalardan daha fazla mevduat çıkışını önlemek için gerekli olduğunu savundu. ABD’de SVB ve Signature Bank iflaslarının ardından mevduat sigortasındaki 250 bin dolarlık üst sınır bu bankalardaki hesap sahipleri için kaldırılmış ve tüm mevduatın ödeneceği açıklanmıştı.
MBCA ayrıca, düzenlemenin bankacılık sektörünü istikrara kavuşturacağını ve daha fazla banka iflası olasılığını azaltacağını ifade etti.
Bankacılık sektörünün genel olarak sağlıklı olduğuna ancak büyük bankalar dışındaki bankalara olan güvenin azaldığına işaret eden MBCA, sektöre olan güvenin yeniden tesis edilmesi gerektiğini vurguladı. MBCA, başka bir bankanın daha iflası durumunda mevduat çıkışının hızlanacağını belirtti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.