Kuzey Kore durmuyor: Bu hafta dördüncü kez füze fırlattı

Kuzey Kore, bu hafta dördüncü kez Doğu Denizi'ne kısa menzilli balistik füze fırlattı. Pyongyang'ın bu hamlesi hem ABD ve Güney Kore arasındaki ortak askeri tatbikata hem de Japonya ve Güney Kore arasındaki güvenlik anlaşmasına cevap niteliği taşıyor.

Dünya 20 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kuzey Kore bu hafta dördüncü kez füze fırlattı. Fotoğraf: AA

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore’nin bu hafta dördüncü kez kısa menzilli balistik füze denemesi yaptığını açıkladı. Fırlatmanın Doğu Denizi’ne doğru, saat 11.05 sularında gerçekleştiği ifade edildi. Kuzey Kore’nin bu hamlesi, Güney Kore ve ABD’nin devam eden askeri tatbikatlarına ve Japonya ile Güney Kore’nin normalleşme hareketine bir cevap olarak değerlendiriliyor.

ABD, Japonya ve Güney Kore; Kuzey’in artan askeri ve nükleer tehditlerine karşı son zamanlarda savunma işbirliğini artıran birtakım adımlar atmaya başladı. Bunlardan biri Güney Kore ve ABD’nin şu anda Freedom Shield olarak bilinen ve son beş yılın en büyük tatbikatı olarak nitelendirilen 11 günlük ortak askeri tatbikat.

Öte yandan Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, perşembe günü Japonya’ya giderek Başbakan Kişida Fumio ile bir araya geldi. Yoon, 12 yıl sonra Japonya’yı ziyaret eden Güney Koreli ilk lider oldu. Görüşmenin ardından iki lider de bölgede güvenliği sağlamak amacıyla istihbarat paylaşma anlaşmasına geri döneceklerini ifade etti. Kuzey Kore, iki liderin görüşmesi öncesinde de bir balistik füze denemesi yaptı.

Pyongyang bu iki füze denemesinin dışında, geçtiğimiz pazar günü bir denizaltıdan iki adet stratejik seyir füzesi ve salı günü de iki kısa menzilli balistik füze fırlatmıştı. Kuzey Kore üç ülkenin bu işbirliklerini”işgal provası” olarak yorumluyor ve sözkonusu faaliyetlere karşı “ezici” bir yanıt vereceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu kapsamda Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, bu ayın başlarında orduya “gerçek bir savaşa hazırlanmaları” için tatbikatları artırma emri verdi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.