Suriye, Rusya aracılığıyla Türkiye’ye muhtıra vermiş

Suriye Parlamentosu Milletvekili Ali Odeh El Cadan, Şam'ın Moskova aracılığıyla Ankara'ya mutabakat muhtırası gönderdiğini açıkladı. El Cadan, dışişleri bakanları düzeyindeki görüşmenin bu muhtıranın onaylanmasına bağlı olduğunu ifade etti.

Dünya 20 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Suriye lideri Beşar Esad, dörtlü zirvenin arifesinde Moskova'yı ziyaret etmişti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 15-16 Mart tarihlerinde gerçekleşmesi planlanan Türkiye, Suriye, İran ve Rusya arasındaki dörtlü zirvenin hemen öncesinde Moskova’ya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ziyarete gitmişti. Rusya’da bulunduğu sırada Novosti’ye konuşan Esad, “Türkiye, askerlerini Suriye’den tamamen çekmezse anlaşma olmaz” vurgusunda bulunmuştu. Bu sözlerin söylendiği gün dörtlü zirvenin de ileri bir tarihe ertelendiği açıklanmıştı.

Şimdi de Suriye Parlamentosu Milletvekili Ali Odeh El Cadan, Şam yönetiminin Moskova aracılığıyla Ankara’ya mutabakat muhtırası gönderdiğini açıkladı. Buna göre dışişleri bakanları düzeyindeki görüşmenin selameti, muhtıradaki şartların kabul edilmesine bağlı olacak.

Rudaw’a konuşan El Cadan, “Dışişleri bakanları düzeyinde bir toplantı yapmadan önce, ön adım olarak birkaç noktada anlaşmamız gerekiyor” dedi. Uzlaşma sağlanması için “Türkiye’nin Suriye’deki askerlerini ve bölgedeki silahlı gruplara desteğini çekmesi gerektiği” vurgusunu tekrarlayan El Cadan, Türk hükümetinin seçim öncesi zaman kazanmaya çalıştığını ileri sürdü.

14 Mayıs seçimlerini hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hem de AK Parti için “kader belirleyici” olarak niteleyen El Cadan, “AK Parti’nin kullanacağı bir koz değiliz, egemen bir devletiz ve kontrolümüze geri verilmesi gereken işgal edilmiş topraklarımız var” dedi. El Cadan, Şam’ın Türkiye’ye gönderilen mutabakat muhtırasına henüz herhangi bir yanıt alamadığını da belirtti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.