UBS rakibi Credit Suisse’i satın aldı, bankacılık krizi bitiyor

İsviçre’nin en büyük bankası UBS, zor durumdaki Credit Suisse’i 3,2 milyar dolara satın almak üzere anlaştı. İki bankanın birleşmesi, ortaya ülke milli gelirinden iki kat daha büyük (1.9 trilyon dolar) varlığa sahip dev bir banka ortaya çıkaracak.

Ekonomi 20 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

İsviçre’nin en büyük bankası UBS (Union Bank of Switzerland), küresel finans piyasalarını tehdit eden bankacılık krizinin Avrupa ayağının odağındaki Credit Suisse’i tarihi bir anlaşmayla satın aldı.
UBS konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre iki gündür süren geceli gündüzlü görüşmelerin ardından 167 yıllık bankacılık devi Credit Suisse’i 3.2 milyar dolara satın almayı kabul etti. Financial Times’a göre İsviçre Merkez Bankası anlaşmanın bir parçası olarak UBS’e 100 milyar dolar likidite sağlayacak.
UBS’in Credit Suisse için hisse başına 0,50 frank (yaklaşık 0,54 dolar) ödeyeceği, bunun da cuma günkü kapanış fiyatı olan 1,86 frankın altında olduğu belirtildi. Satın alma fiyatının piyasadaki kapanışın hayli altında olmasının nedeninin Credit Suisse’in geçen yılı 8 milyar frank zararla kapatması ve bu yıl için de sıkıntıların sona ereceğine ilişkin belirtilerin bulunmamasının etkili olduğu ifade ediliyor. İsviçre hükümetinin satın almayı hızlandırmak için acil durum önlemleri alacağı ve hissedarların istişarelerde bulunup kararı oylaması için gerekli altı haftalık süreyi baypas edecek bir yasa değişikliği ifade ediliyor.

İlk teklif 1 milyar dolardı

Edinilen bilgiye İsviçre Merkez Bankası ile ülkenin finansal otoritesi FMA gözetiminde yapılan görüşmelerde ilk parasal teklif pazar sabahı geldi. Ancak UBS’in Credit Suisse’i satın almak için yaptığı teklif düşük bulunarak kabul edilmedi. Anlaşmanın paniği önlemek için pazartesi sabahı(bugün)
piyasalar açılmadan tamamlanması zorunluluğu bugüne kadar görülmemiş bir formülün gündeme gelmesine neden oldu.
Devletleştirme gündeme geldi
Buna göre UBS ile Credit Suisse arasındaki görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda İsviçre, operasyonun karmaşıklığını ve zaman yetersizliğini göz önünde bulundurarak Credit Suisse’in tümünü yada önemli bir bölümünü devletleştirecekti. Ancak akşama doğru görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanması bu olasılığı gündemden çıkarttı.

Anlaşmayı duyuran İsviçre Finans Bakanı Karin Keller-Sutter, “Anlaşma olduğu için çok memnunum, benim de banka hesabım oradaydı” dedi.
İki bankanın birleşmesi ortaya 76 milyar dolar piyasa değerine ve ülke milli gelirinden iki kat daha büyük (1.9 trilyon dolar) varlığa sahip bir dev banka ortaya çıkaracak.

Ne olmuştu?

ABD’de geçen hafta başlayan bankacılık krizinin Avrupa’ya ulaşmasıyla birlikte Avrupa’da da gözler uzunca bir süredir sıkıntıda olan Credit Suisse’e çevrilmişti. Bankanın en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankası sermaye artırımı yapmayacaklarını duyurmuş, bankanın hisse senedi fiyatlarında sert düşüş yaşanmıştı. Credit Suisse’den geçen hafta günde 10 milyar frankın üzerinde mevduat çıkışı yaşanmıştı. Credit Suisse “likiditesini güçlendirmek için” İsviçre Ulusal Bankası’ndan (SNB) 50 milyar franka (54 milyar dolar) kadar borçlanacağını açıklamıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.