Amazon 9 bin kişiyi daha işten çıkarıyor

Salgın döneminde kapanmalarla birlikte işe alım çılgınlığına girişen Amazon, salgının bitmesi üzerine işten çıkarmaları hızlandırdı. Amazon CEO'su Andy Jassy, dün personele gönderdiği notta, maliyetlerin artması nedeniyle önümüzdeki haftalarda 9 bin çalışanı daha işten çıkaracaklarını söyledi.

Ekonomi 21 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

İnternet üzerinden alkış veriş devi Amazon, kasım ayında başladığı işten çıkarma furyasına 9 bin kişiyi daha ekledi. Maliyetleri düşürmek için alınan kararın bu kez bulut bilişim, reklam, insan kaynakları ve Twitch birimlerinde çalışanları vurması bekleniyor.

Amazon CEO’su Andy Jassy dün personele gönderdiği bir notta, önümüzdeki haftalarda 9 bin çalışanı daha işten çıkaracaklarını söyledi. Bu kesintiler, daha önce duyurulan ve kasım ayında başlayıp ocak ayına kadar uzanan işten çıkarmaların üzerine ekleniyor. Toplamda 18 binden fazla çalışanı kapsayan bu işten çıkarmalar öncelikle perakende, cihazlar, işe alım ve insan kaynakları gruplarındaki çalışanları etkilemişti.

Jassy, işten çıkarma kararını alırken ekonominin yanı sıra “yakın gelecekte var olan belirsizliği” de dikkate aldıklarını söyledi. Şirket, dahili olarak “OP2” olarak adlandırılan yıllık bütçeleme sürecinin ikinci aşamasını henüz tamamladı. Jassy, “Bu yılki yıllık planlamamızın temel ilkesi daha yalın olmak ve bunu yaparken müşterilerin yaşamlarını ve bir bütün olarak Amazon’u anlamlı bir şekilde iyileştirebileceğine inandığımız temel uzun vadeli müşteri deneyimlerine hâlâ üçlü bir şekilde yatırım yapmamızı sağlayacak şekilde yapmaktı” dedi.

Amazon, Covid-19 salgını sırasında işe alım çılgınlığına girdikten sonra şirket tarihindeki en büyük işten çıkarmaları yaşıyor. Şirketin küresel işgücü 2019’un dördüncü çeyreğinde 798 binken 2021’in sonunda 1,6 milyonun üzerine çıkmıştı.

Jassy ayrıca ekonomik gerileme ve ana perakende işindeki yavaşlayan büyümeyi hesaba katarken, şirketin harcamalarını da gözden geçirdiğini savunuyor. Amazon kurumsal işgücünde işe alımları dondururken, bazı deneysel projeleri de durdurarak depo genişlemesini yavaşlattı. Şirket bu yıl daha yalın çalışmayı hedeflerken, Jassy şirketin “en büyük işleri” olan perakende ve Amazon Web Services’in yanı sıra yatırım yapmaya devam ettiği diğer yeni bölümler konusunda iyimser olduğunu söyledi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.