Taliban’dan ‘nepotizm’ yasağı: Artık akrabalara devlet kurumlarında iş vermek yok

Taliban, eleştirilere kulak verdi ve hükümet üyelerinin akrabalarının devlet kurumlarında işe alınmasını yasakladı. Görevde olanlar da işten çıkarılacak.

Dünya 21 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Taliban, hükümet üyelerinin akrabalarının devlet kurumlarında işe alınmasını yasakladı.

Taliban lideri Hibatullah Akhundzada, 2021’de ABD’nin çekilmesiyle kontrolü ele geçirdikleri Afganistan’da devlet yönetimine dair yeni emirlerini açıklarken, nepotizme de savaş açtı. Hükümet yetkililerine yönelik kararnameye göre, hükümet yetkililerinin kurumlara atanmış aile üyeleri görevden alınacak ve bu pozisyonlara getirilecek kişiler yine hükümet üyelerinin akrabaları olamayacak. 

Akhundzada’nın bu çıkışının temeli 2021’e uzanıyor. Taliban, üst düzey kurumları boşaltırken, ülkedeki kaos nedeniyle kaçan yöneticilerin yeri de doldurulamadı. Tecrübesiz kişilerin akrabalık ilişkileriyle üst düzey pozisyonlara getirilmesi eleştirileri beraberinde getirdi. Uygulanan ambargolar nedeniyle ağır bir ekonomik kriz yaşayan ülkenin 1 trilyon dolar değerinde olduğu düşünülen doğal maden ve gaz rezervi, kalkınmanın anahtarı olarak görülse de ekonomiye kazandırılabilmiş değil. Ekonomik tabloya ambargolardan etkilenen sağlık sistemi de eklenince tablo, Taliban yönetimi altında yaşayanlar için kötüleşti. Bu da yöneticilerin suçlanmasına yol açıyordu.

Taliban’ın kadınlara açtığı savaş da sürüyor

Nepotizme savaş açan Taliban’ın bu savaşı kadınlara karşı da sürdürdüğünü belirtmek gerekiyor. Zira kadınları eve hapseden politikalarını sürdüren Taliban, kadınların ortaokul ve üniversitelere gitmesini ve iş hayatına katılmasını yasaklıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.