Bir tanesi 7 bin yıllık: ABD, 12 tarihi eseri Türkiye’ye iade ediyor

Türkiye’nin yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin iadesi için verdiği mücadele devam ediyor. Bakan Ersoy yaptığı açıklamada 12 tarihi eserin ABD’den Türkiye’ye iade edileceğini açıkladı.

Gündem 23 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Türkiye'ye iade edilecek eserler arasında binlerce yllık heykeller de var.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, katıldığı televizyon programında, ABD’ye kaçırılan 12 tarihi eserin Türkiye’ye iade edileceğini açıkladı. Eserler, Türkiye Cumhuriyeti New York Başkonsolosluğu’na teslim edilecek.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, dün gece sosyal medya hesabından konu hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Az önce Sn. Bakanımızın Habertürk’te duyurduğu üzere Manhattan Bölge Savcılığı’yla sürdürdüğümüz örnek işbirliği kapsamında Anadolu kökenli 12 eserimizi daha yurda döndürüyoruz. Eserlerimiz, yarın düzenlenecek törenle New York Başkonsolosluğumuza teslim edilecek.”

Binlerce yıllık tarihi eserler

Yahya Coşkun sosyal medyadan gelen sorular üzerine iade edilecek eserler hakkında da açıklamalarda bulundu. ABD’den Türkiye’ye iade edilecek eserler arasında heykelcikler de yer alıyor. En az 7 bin yıl öncesine tarihlenen ve kilya tipi idol olarak da adlandırılan bu heykelcik Batı’da ‘Stargazer’ olarak da adlandırılıyor. Türkiye’den uzun yıllardır çok sayıda ‘Stargazer’ heykelcik yurt dışına kaçırılmıştı. Bunlardan en ünlüsü olan ve geçmişi 6 bin yıl öncesine tarihlendirilen Guennol heykelciğinin iadesi için de Amerika’daki hukuki mücadele devam ediyor.

Manhattan Bölge Savcılığı tarafından New York Başkonsolosluğu’na iade edilen eserler arasında Roma İmparatoru Septimus Severus’a ait bir heykel de yer alıyor. Milâttan sonra 3. yüzyılda hüküm süren Septimus Severus, Roma İmparatorluğu’nun sınırlarını Dicle Nehri’ne kadar uzatmıştı.

Kültür ambargosunda son nokta: Degas’nın ‘Rus Dansçılar’ tablosunun adı ‘Ukraynalı’ olarak değişti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.