Pasifik’te ‘pasifikasyon’ adımı: Çin, Güney Kore ve Japonya’dan dört yıl sonra ilk zirve
Çin, katı pandemi kurallarını sonlandırdıktan aylar sonra ilk yerli mRNA Covid aşısına acil kullanım izni verdi. 4 bin kişi üzerinde denenen aşının yüzde 85.5 oranında etkiye sahip olduğu bildirildi.
Çin Ulusal Tıp Ürünleri İdaresi, merkezi Hubey eyaletinde bulunan CSPC İlaç Grubu’nun ürettiği “SYS6006” adlı, formülünde mRNA bileşeni bulunan bir aşıya onay verdi. Acil kullanımına onay verilen bu aşının, klinik denemelerde Omicron varyantının BA.5, BF.7, BQ.1.1., XBB.1.5 ve CH.1.1. alt varyantlarına karşı etkili oldu.
Sözkonusu aşının klinik denemeleri, ülkedeki Covid-19 vakalarının yaygın olarak gözlemlendiği 10 Aralık 2022 ile 18 Ocak 2023 tarihleri arasında 4 bin kişi üzerinde yapıldı. Aşıyı iki doz halinde kullanan kişilerde virüse karşı yüzde 85.5 oranında koruma sağlandığı gözlemlendi.
Çin’de hâlâ inaktif, protein alt-birim ve virüs vektörü yöntemleri ile geliştirilen 8 tip Covid-19 aşısı kullanılıyor. Ne var ki araştırmalar, Çin aşılarının ölümleri ve ciddi hastalıkları önlemede mRNA aşılarından daha az etkili olduğunu gösteriyor. Ülkede daha önce 7 mRNA aşı adayına klinik deneme için izin verilmiş, bunlardan bazıları da insanlar üzerinde denenmeye başlamıştı.
mRNA aşıları, hücrelerin vücutta bağışıklık tepkisi oluşturabilecek proteinler üretmesine yardımcı olan bir genetik molekülü kullanıyor. Covid-19’un yeni varyantları hem geleneksel hem de yeni aşılara karşı giderek daha dirençli hale gelirken, mRNA teknolojisi, bilim insanlarının aşıları yeni varyantları hedef alacak şekilde hızla değiştirmesine olanak sağlıyor.
Bu yeni Çin aşısı, “sıfır vaka” politikası sebebiyle ağır hasar alan ekonomiyi yeniden canlandırma çalışmalarının ortasında geldi. Bu ay Çin, pandeminin başladığı 2020 yılından bu yana ilk kez sınırlarını yabancı yolculara açtı.
Pandeminin büyük bir kısmında Çin sakinleri “sıfır vaka” politikası altında haftalarca evlerinde kalmak zorunda kaldı. Büyük şehirlerde herhangi bir kamusal alana girmek için her bir ila üç gün arasında PCR testi yapılması gerekiyordu.
Hükümetin Covid’i ortadan kaldırma çabaları etkili olsa da fabrikalarda aksamalara, iş kayıplarına ve tüketici harcamalarında düşüşe yol açtı. Katı kısıtlamalar geçtiğimiz kasım ayında ülke çapında protestolara yol açtı. Halk 2013’te devlet başkanı olan Şi Cinping’in otoritesine karşı ilk defa böyle büyük bir meydan okumada bulundu.
Covid-19 tartışması bitmiyor: Yarasa bitti, rakun köpeği başladı