Çin’in emlak piyasasına destek kararı geldi

Çin hükümeti son yıllarda kan kaybeden emlak piyasasını toparlamak için destek sözü verdi. Sektöre yönelik bazı kısıtlamaların kaldırılmasını içeren düzenleme ile borsa da yükselmeye başladı.

Ekonomi 26 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Çin hükümeti son yıllarda kan kaybeden emlak piyasasına destek kararı aldı.

Çin Komünist Partisi, tüketimi artırma ve yerel yönetim borcunu çözme taahhütlerinin yanı sıra gayrimenkulü destekleme kararı aldı. Kararla emlak sektöründeki bazı kısıtlamaların kaldırılması sözkonusu olurken, gelişmeler sonrasında Çin ve Hong Kong borsaları yükseldi. Son yıllarda yaşanan emlak krizi nedeniyle Çinli emlak devi Evergrande milyar dolarlık zarar açıklamıştı.

Emlakçının da bu kadar zararı olur mu?: 81 milyar dolarEmlakçının da bu kadar zararı olur mu?: 81 milyar dolar

İkinci yarıyı etkileyecek

Xinhua Haber Ajansı tarafından yayınlanan habere göre, Çin Komünist Partisi’nin en üst karar alma organı olan 24 üyeli Politbüro yeni politikalar açıkladı. Politikalar daha fazla ekonomik desteğin yanı sıra emlak sektöründeki kısıtlamaların düzeltilmesi anlamına geliyor.
Temmuz ayındaki politbüro toplantısı, Çin’in yılın ikinci yarısı için ekonomi politikalarının tonunu belirliyor ve piyasa gözlemcileri, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde sendeleyen büyümeye yönelik politika desteği konusunda rehberlik bekliyor.

Hisseler dip yapmıştı

Çin’in gayrimenkul sektörü yatırımcılar için endişe verici bir unsur olmaya ederken, bu sektördeki hisseler ve tahviller ülkedeki en büyük iki inşaat şirketinde nakit sıkışıklığı görülebileceği endişeleriyle önceki gün sekiz ayın dip seviyesine gerilemişti. Çin’in zor durumdaki ekonomisine destek adımlarını artırma taahhüdünde bulunmasının yatırımcı iştahını artırararak Çin ve Hong Kong borsalarını toparlamasıyla yükseldi.

 

Çin'de iklim görüşmesi: ABD eli boş döndü, Şi, 'Kendi bildiğimizi yapacağız' dediÇin’de iklim görüşmesi: ABD eli boş döndü, Şi, ‘Kendi bildiğimizi yapacağız’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.