Japonya’dan Trump’a mesaj: Çin ile anlaşma yapmayın

5 Kasım'da yapılacak ABD seçimleri öncesi Japonya'dan üst düzey yetkililerin, seçimlerin favorisi olarak gördükleri Trump'a ve eski başkana yakın bazı isimlere ulaştığı ortaya çıktı. Japon yetkililer Trump'tan Çin ile anlaşma yapmamasını istemiş.

Dünya 3 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
45. ABD Başkanı Donald Trump / Fotoğraf: AA

ABD’nin Asya’daki en yakın müttefiki olan Japonya, başkan adayı Donald Trump’a seçimlere henüz 9 ay varken bir mesaj gönderdi. Seçimler olmuş da Trump seçilmiş gibi varsayılan mesajda eski ABD Başkanı’ndan Çin ile anlaşma yapmaması istendi.

Tokyo, 77 yaşındaki Trump’ın Iowa ve New Hampshire’daki Cumhuriyetçi Parti önseçimlerinde kazandığı zaferlerin ardından son haftalarda Trump’a yakın kişilerle temas kurma girişimlerini hızlandırdı. Trump’ın seçim anketlerinde önde görünmesi de bu durumu perçinledi.

Konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan altı yetkiliye göre, Tokyo’nun endişe listesinin başında Trump’ın Çin’e karşı koyma çabalarını baltalayabilecek bir tür ticaret ya da güvenlik anlaşması arayışına girmesi yer alıyor.

Pekin ile 2019’da bir ticaret anlaşması imzalayan ve daha sonra iktidarı kaybeden Trump, 2024 adaylığı için yürüttüğü kampanya sırasında Çin ile herhangi bir potansiyel anlaşmadan bahsetmedi.

‘Çin’i cesaretlendirebilir’

Japon yetkililer Trump’ın planları hakkında özel bir bilgiye sahip olmadıklarını, ancak endişelerini Çin lideri Şi Cinping gibi otoriter liderlerle iyi ikili ilişkileri savunduğu ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile başarısız bir nükleer anlaşma arayışında olduğu 2017-2021 dönemi boyunca kamuoyuna yaptığı açıklamalara ve eylemlerine dayandırdıklarını söylediler.

Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan iki yetkili ise Trump’ın Çin ile bir anlaşma yapmak için ABD’nin Tayvan’a desteğini zayıflatmaya hazır olabileceğinden korktuklarını söyledi. Yetkililer, böyle bir hamlenin Tayvan üzerinde hak iddia eden Pekin’i cesaretlendirebileceğini söyledi.

Trump’ın bir yardımcısı, Reuters’a yaptığı açıklamada Trump ve Japon yetkililer arasında yakın zamanda herhangi bir görüşme gerçekleşmediğini söyledi. Fakat konu hakkında daha fazla yorum yapmadılar.

Temmuz 2023’te Fox News’e verdiği demeçte Trump, Çin ile savaşa girme ihtimalini doğuracaksa ABD’nin Tayvan’ı savunmaya yardım edip etmeyeceği sorusuna şu yanıtı vermişti: “Eğer bu soruya cevap verirsem bu beni çok kötü bir müzakere pozisyonuna sokar. Bununla birlikte Tayvan tüm çip işimizi devraldı. Eskiden kendi çiplerimizi yapardık, şimdi Tayvan’da üretiliyorlar.”

Altı Japon yetkiliye göre Tokyo ayrıca Trump’ın Japonya’yı korumacı ticaret önlemleriyle tekrar vurmasından ve ülkedeki ABD güçlerinin konuşlanmasına daha fazla bütçe ayırması yönündeki talepleri yeniden canlandırmasından endişe ediyor.

Japonya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada “ABD başkanlık seçimlerini büyük bir ilgiyle izlediklerini” belirtirken, Washington’un ABD-Japonya ittifakına olan iki partili bağlılığına dikkat çekti.

2016’daki seçim zaferinin ardından Trump’ın geçiş ekibinde görev alan Tokyo merkezli işadamı Ado Machida, Japon yetkililerin eski patronuyla bağlantı kurmaya hevesli olduğunu söyledi. Machida “Eğer Trump Çin ile bir anlaşma yapacaksa, Japonya’nın bu denklemde öne geçmeye çalışması ve hem ABD hem de Çin’deki çıkarlarını desteklemek için potansiyel rolünü anlaması gerekiyor” dedi.

Çin ve Tayvan dışişleri bakanlıkları ise seçim sonucu ne olursa olsun ABD ile yakın işbirliği içinde çalışacaklarını açıkladılar.

Tokyo özellikle Trump’ın dönüşünün Çin ile ilişkilerde dalgalanma yaratabileceğinden endişe ediyor. Japon yetkililerden ikisi, Japonya’nın Trump’a yakın gördüğü kişilerle görüşürken, Çin politikası konusunda çok taraflı bir yaklaşımın faydalarını vurguladılar.

Fotoğrafa bakıp Trump'a frengi teşhisi koydularFotoğrafa bakıp Trump’a frengi teşhisi koydular

Trump adım adım Oval Ofis'e: New Hampshire ön seçimlerini de kazandıTrump adım adım Oval Ofis’e: New Hampshire ön seçimlerini de kazandı

ABD seçimlerinde fırsat eşitsizliği tartışması: Trump'ın bağışları davalara gidiyorABD seçimlerinde fırsat eşitsizliği tartışması: Trump’ın bağışları davalara gidiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.