Fotoğrafa bakıp Trump’a frengi teşhisi koydular

Eski ABD Başkanı Trump'ın elindeki gizemli kırmızı lekeler yeni bir komplo teorisine yol açtı. Lekelerden hareketle Trump'ın frengi hastalığına yakalandığı öne sürüldü.

Dünya 22 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump. / Fotoğraf: AA

ABD tarihinin en tartışmalı isimlerinden eski ABD Başkanı Donald Trump tekrar başkan seçilebilmek için siyasi arenada yeniden boy göstermeye başladı. Hatta bir seçim mitinginde hastalara seslenen ve oldukça hırslı olduğu gözlemlenen Trump “Yine de gidip bana oylarınızı vermelisiniz. Çünkü oyunuzu kullanıp ölseniz bile oyunuz buna değecek” demişti. Eski başkanın bu sözleri tartışma yaratmıştı.

Seçim hazırlıklarını sürdürürken hakkında açılan birçok davayla başı dertte olan Trump’ın önemli bir sağlık sorunu olabilir: 17 Ocak’ta New York’ta çok sayıdaki davasından biri için mahkemeye katılmak üzere Trump Tower’dan ayrılırken el salladığı sırada elindeki gizemli kırmızı lekeler objektiflere takılmış ve bu ülke gündemine oturmuştu. Görüntülerde Trump’ın baş parmağı, avuç içi ve işaret parmağında kırmızı izler görülüyordu. Ve bu da pek çok tartışmaya yol açtı.

Avuç içinde görülen gizemli kırmızı lekelere ilişkin komplo teorilerden biri, belki de en önemlisi 42. ABD Başkanı Bill Clinton’ın eski danışmanlarından James Carville tarafından ortaya atıldı. “Politicon” adlı YouTube kanalına konuşan Carville kırmızı izlerin eski başkanın frengi (sifiliz) hastası olduğunun göstergesi olabileceğini söyledi.

Mayo Clinic frengiyi “bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon” olarak tanımlıyor. Çoğu zaman cinsel temas yoluyla yayılan hastalık genellikle ağrısız bir yara olarak başlar ve tipik olarak cinsel organlarda, rektumda veya ağızda görülür.

Doktorlar da ‘frengi’ demiş

Carville doğrulanmamış iddiasını şöyle detaylandırıyor:

“Lekeler bana kesik gibi gelmedi. Yara gibi görünüyorlar. Çok sayıda doktora hangi tıbbi rahatsızlığın avuç içi yaraları yoluyla kendini gösterdiğini sordum, aldığım cevap anında ve şaşırtıcı bir oybirliğiyle frengi oldu.”

CDC (ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri) ikincil frengi sırasında birincil yara iyileşirken veya iyileştikten birkaç hafta sonra döküntülerin ortaya çıkabileceğini söylüyor. Kurumun açıklamasına göre bu döküntüler avuç içlerinde ve/veya ayak tabanında olabilir.

Şimdilik Trump’ın frengi olduğunu gösteren bir kanıt yok, ancak Carville doktorların açıklamalarına ikna olmuş görünüyor:

“Bence bu adamda frengi olma ihtimali yüksek. Bu konuda özellikle ketum davranmıyorum. Fakat belki de fotoğraf üzerinde oynanmıştır ya da her neyse…”

Zelenski'yi Trump endişesi sardı: Savaşı durdurma açıklaması tehlikeliZelenski’yi Trump endişesi sardı: Savaşı durdurma açıklaması tehlikeli

Sürpriz karar: Ron DeSantis başkanlık yarışından çekildi, Trump'a desteğini açıkladıSürpriz karar: Ron DeSantis başkanlık yarışından çekildi, Trump’a desteğini açıkladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.