Mike Pence ABD’deki başkanlık yarışından çekildi

ABD'de eski Başkan Trump'ın başkan yardımcılığını yapmış olan Mike Pence, anketlerdeki düşüşü ve ekonomik sorunlar nedeniyle başkanlık kampanyasını askıya alarak, bundan sonra "ilkeli bir Cumhuriyetçi liderin" seçilmesine yardımcı olacağını söyledi.

Dünya 29 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Cumhuriyetçi Mike Pence, 2024 başkanlık seçimlerinden çekildi. Fotoğraf: Shutterstock

ABD’de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerine adım adım yaklaşıyoruz. Daha çok mevcut ABD Başkanı Joe Biden’ın yaşı ile eski Başkan Donald Trump’ın davaları konuşuluyor olsa da Cumhuriyetçiler arasında öne çıkan başka adaylar da var. Başta da Florida Valisi Ron DeSantis ve Trump’ın başkan yardımcılığını yapmış Mike Pence.

Ancak Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu’nun dün Las Vegas’ta düzenlediği yıllık toplantıda konuşan Pence “Çok dua edip düşündükten sonra bugünden itibaren başkanlık kampanyamı askıya alma kararı aldım” dedi. “Adaylığımı çekiyorum ama size söz veriyorum, muhafazakâr değerler için mücadele etmeyi asla bırakmayacağım” diyen Pence “Ülkedeki her bir makama ilkeli Cumhuriyetçi liderlerin gelmesi için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğim. Tanrı yardımcım olsun” diye konuştu.

CNN’e konuşan bir kaynak Pence’in Cumhuriyetçi adaylar arasında gelecek ay yapılması planlanan tartışmaya katılamayacağına dair büyük panik olduğunu söyledi. Bu, Pence’in kararında itici bir faktör olmuş. Bu hafta birkaç gün boyunca süren bağış toplama faaliyeti bile paniği azaltmaya yetmemiş.

6 Ocak 2021’de Kongre Binası’na yapılan saldırı sonrası Mike, Trump ile yollarını ayırmış ve örnek aldığı eski ABD Başkanı Ronald Reagan ile modern Cumhuriyetçi Parti’yi oluşturan temel muhafazakâr ilkelere yeniden odaklanmıştı. Kampanyası boyunca da Reagan’ın 1984 kampanyasını hatırlatan logolardan tutun da partisini popülizmden uzaklaşmaya çağıran konuşmalara kadar bu tutumunu sergiledi.

Pence’in 2024 başkanlık yarışından çekilmesi Trump’ın yeniden şekillendirdiği Cumhuriyetçi Parti’nin artık Pence’in temsil ettiği türde bir muhafazakârlığı çoktan geride bıraktığını gösteriyor. Zira Trump sürekli mahkemelik olmasına rağmen Cumhuriyetçi adaylar arasında en baskın isim olmaya devam ediyor. Hatta davaların Trump’ın popülerliğini artırdığını söylemek bile mümkün. Eski lider her mahkemeye çıktığında ertesi gün milyonlarca dolar bağış toplanıyor.

Pence’in kampanyası nasıldı?

Trump’ın başkan yardımcılığını yapmasından önce Indiana valiliği yapan ve aynı zamanda kongre üyesi olan Pence kampanyasını haziran ayında duyurmuştu. Seçim kampanyasını da Indiana’da başlatmak yerine çok muhafazakâr bir eyalet olan Iowa’da yürütmeyi tercih etti. Adaylığını ilk duyurduğunda Iowa’nın 99 kasabasının tamamını ziyaret edeceğine ve yüz yüze etkileşimlere gireceğine söz veren Pence bölgede çoğunluğu oluşturan muhafazakâr Evanjeliklere yakın davrandı.

Pence sık sık başkan yardımcılığı yaptığı dönemdeki başarılarından gurur duyduğunu söylese de Trump’ın gelecek yılki seçimler için ülkeyi beraber yönettikleri zamanki muhafazakâr ilkelerle yarışmadığını anlattı. Özellikle sosyal güvenlik, kürtaj kısıtlaması ve dış politika konularında iki aday arasında bir tezatlık oluştu.

Pence özellikle 6 Ocak 2021 Kongre baskınını savunmayarak belli bir kitlenin takdirini kazanmışsa da bu anketlerdeki popülerliğine yansımadı. Tartışma sahnesinde yer almak için gereken destekçi sayısına ulaştı ama Cumhuriyetçi Ulusal Komite tarafından belirlenen bireysel bağışçı barajını aşmakta güçlük çekti.

Bu ay parti tarafından düzenlenen ve 55 bin dolarlık bir başvuru ücreti olan parti içi önseçime başvurmak yerine eyalet tarafından düzenlenen Nevada başkanlık önseçimine başvurması Pence’in kampanyasının sıkıntıda olduğunu göstermişti.

'6 milyar dolarlık başkan' yargılanmaya devam ediyor... Trump'ın eski avukatı suçlamaları kabul etti‘6 milyar dolarlık başkan’ yargılanmaya devam ediyor… Trump’ın eski avukatı suçlamaları kabul etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.