ABD’de silahlı saldırı: 22 ölü, onlarca yaralı

ABD'nin kuzeydoğusundaki Maine eyaletinde bir saldırgan önce bowling salonuna, sonra da bir restorana uzun namlulu otomatik silahla saldırı düzenledi. Şüphelinin henüz yakalanamadığı açıklandı. Bu sene ABD'de 500'den fazla toplu silahlı saldırı oldu.

Dünya 26 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Şüpheli saldırgan Robert Card'ın uzun namlulu silah ile görüntüleri güvenlik kameralarına yansıdı. Kaynak: Androscoggin ilçe şerifliği

Silahlı saldırılarla başı dertte olan Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yeni bir silahlı saldırı gerçekleştirildi. Aynı saldırgan iki ayrı yerde uzun  namlulu otomatik silahıyla 22 kişiyi katletti, 50’ye yakın da yaralı olduğu bildirildi. Saldırgan ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Maine eyaletinin Lewiston kentinde akşam yedi saatlerinde önce bir bowling işletmesini, daha sonra da yakınındaki bir restoranı taradı.

Saldırıyı gerçekleştiren henüz yakalanamadı, ancak polis baş şüphelinin 40 yaşındaki Robert Card olduğunu söylüyor. Kolluk kuvvetleri Card’ın sertifikalı silah eğitmeni, ABD kara kuvvetlerinde yedek askeri olduğunu açıkladı. Card’ın daha önce de bir askeri üsse silahlı saldırı tehdidinde bulunduğu, akli dengesinin bozuk olduğu belirtildi. Şüphelinin geçen yaz ruh ve sinir hastalıkları merkezinde yattığı, burada da silahlı saldırı tehdidinde bulunduğu gelen bilgiler arasında.

Androscoggin şerifi Card’ın fotoğraflarını paylaştı. Maske takmayan şüpheli saldırgan fotoğrafta uzun namlulu silahla görüntülendi.

Şüpheli saldırgan Robert Card’ın uzun namlulu silahla görüntüleri güvenlik kameralarına yansıdı.
Kaynak: Androscoggin ilçe şerifliği

ABC News’a saldırı anını anlatan Riley Dumont ”Kızımın bowling yarışması için oradaydık. Silah seslerini duyunca emekli polis olan kocam hepimizi bir köşede koruma altına aldı. Ben kızımın üstünde yatıyordum, annem de benim üstümde” dedi.

Saldırının ardından polis ekipleri hızla şüpheli Robert Card’ı arama çalışmalarına başladı. Ancak Maine Eyalet Polisi X üzerinden yaptığı açıklamada Card’ın henüz yakalanamadığını söylüyor. Polis ”Card silahlı ve tehlikeli. Onu görürseniz sakın yaklaşmayın” diye uyardı. Bölgedeki okulların geçici olarak kapandığını bildiren polis, ”Yüzden çok yerel ve federal polis Robert Card’ı ararken lütfen evinizde kalın” dedi.

ABD’de bu yıl 500’e yakın toplu silahlı saldırı oldu

Toplu silahlı saldırı terimi en az dört kişinin öldüğü veya yaralandığı saldırılar için kullanılıyor. Şiddet olaylarıyla sıkça gündeme gelen ABD’de bu sene sadece ekim ayına kadar 500’e yakın toplu silahlı saldırı  oldu. Silahlı Saldırı Arşivi (The Gun Violence Archive) isimli siteye göre geçen yıl katledilenlerin sayısı 645’ti.

Bunlardan en kanlıları Kaliforniya dans stüdyosu saldırısı (11 ölü dokuz yaralı), Nashville okul saldırısı (yedi ölü bir yaralı), Louisville banka saldırısı (altı ölü, sekiz yaralı) ve Teksas alışveriş merkezi saldırısı (dokuz ölü yedi yaralı). Maine olayı yılın en ölümcül saldırısı olarak kayda geçti.

ABD kongresi 30 yıldır ilk kez, geçen yıl silah satışlarına yeni düzenlemeler getirmişti. ABD Başkanı Joe Biden’ın imzaladığı silah kontrolü yasa teklifi ateşli silah satın alımının azaltılması ve yasa dışı silahların satışının denetlenmesini öngörüyor. Temsilciler meclisinde birçok Cumhuriyetçi parti üyesi kanuna karşı çıktı ama o yıl yarı otomatik silah satın alma yaşı 18’den 21′ yükseltildi.

Cumhuriyetçiler nihayet Temsilciler Meclisi'ne bir başkan seçebildiCumhuriyetçiler nihayet Temsilciler Meclisi’ne bir başkan seçebildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.