ABD’nin ilk Türk emniyet müdürü İdris Güven rütbe atladı

ABD'nin en büyük polis teşkilatı NYPD'de 2018'de dördüncü derece emniyet müdürü (kaptan) olan ilk Türk İdris Güven üçüncü derece emniyet müdürlüğüne (yarbay) yükseldi.

Dünya 24 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
ABD'nin ilk Türk emniyet müdürü İdris Güven'in terfi töreninden. Fotoğraf: AA

Aslen Giresunlu olan İdris Güven’in adını ilk olarak ABD’de dördünce derece emniyet müdürlüğüne tekabül eden “kaptan” rütbesi aldığı 2018 yılında duymuştuk. Yaklaşık 30 yıldır ABD’de yaşayan, bir süre askerlik yapan ve sonrasında yıllarca polislik yapan Güven, ABD’de dördüncü derece emniyet müdürlüğüne yükselen ilk Türk olmuştu. Şimdi rütbe atlayan Güven, Türkiye’nin polis teşkilatı sisteminde üçüncü derece emniyet müdürlüğü pozisyonuna tekabül eden yarbay (deputy inspector) rütbesine yükseldi.

ABD’nin en büyük polis teşkilatı New York Polis Departmanı’nda (NYPD) görev yapan Güven’in terfi töreni, NYPD’nin Polis Akademisi’nde yapıldı. Tören sonrası Anadolu Ajansı’na konuşan Güven, 43 yaşında olduğunu ve 13 yaşından beri de ABD’de yaşadığını anlatarak, “Bugün özel bir tören için buradayız. NYPD’nin yaklaşık 180 yıllık tarihinde ilk defa (bir Türk olarak) üçüncü derece emniyet müdürü rütbesine yükseldim” dedi.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Idris Guven (@idrisbey)’in paylaştığı bir gönderi

Güven sözlerine, “Çünkü biz de burada artık varız. Benim gibi Türkiye’den gelip, çocukluğunu Türkiye’de geçirmiş bir insanın Amerika’da bu rütbeye ulaşmış olması da iki ülke ilişkilerinin ne kadar sıcak olduğunun göstergesidir” diye devam etti. Yabancı ülkeden gelen bir kişinin devletin güvenlik kurumlarında terfi etmesi Türkiye açısından baktığımızda pek mümkün görünmese de Güven ABD’de bunun mümkün olmasını daha önce YouTube kanallarına verdiği demeçlerde, ABD’nin göçmenler ülkesi olduğunu söyleyerek, yerliler hariç neredeyse herkesin birkaç kuşak öncesinden ABD’ye göç etmesini örnek göstererek anlatıyor.

İdris Güven ve ailesi. Fotoğraf: AA

Türkiye ve NYPD’nin polis teşkilatı sistemi Türkiye’den farklılık gösteriyor. Zira ABD’deki sistemde askeri rütbeler kullanılıyor. Şimdi Güven aldığı “yarbay” rütbesiyle yaklaşık 36 bin kişinin çalıştığı NYPD’deki polislerin yüzde 99,5’inden daha yüksek düzeyde yer alıyor. NYPD’de değişik kademelerde çalışan 200’den fazla Türk asıllı polis var, Güven Türk kökenli yeni polislere başarılar diliyor.

Rotasız Seyyah, bir yıl önce ABD gezisinde Güven’i ziyaret etmişti. Bu ziyarette hem Güven’in NYPD’de bir emniyet müdürü olarak hayatı konuşulmuş hem de ofisi gezilmişti. O videoyu da aşağıdan izleyebilirsiniz:

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.