İngiltere’de enflasyon beklentileri aştı: Altı aydır çift hanede

İngiltere'de enflasyon şubatta yüzde 9,9'luk beklentilerin aksine yüzde 10,4 yükselerek art arda altıncı ayında da çift hanede seyretti. Ocakta yüzde 10,1'lik yükselişin ardından dört aydır ilk kez yükselen enflasyonun Merkez Bankası'nı hayal kırıklığına uğratabileceği belirtiliyor.

Ekonomi 23 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

İngiltere’de şubat ayı enflasyonu restoran ve perakende fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 10,4 ile beklentilerin üzerinde yüksek geldi ve altıncı ay üst üste çift hanede gerçekleşti. İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS) verilerine göre, ülkede tüketici fiyat endeksi (TÜFE) şubatta bir önceki aya göre yüzde 1,1, yıllık bazda ise yüzde 10,4 artış kaydetti. TÜFE’nin şubatta aylık yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 9,9 artması bekleniyordu.

Son veriler bu yıl TÜFE’de yüzde 2 hedefine doğru keskin bir düşüş bekleyen İngiltere Merkez Bankası’nı (BoE) hayal kırıklığına uğratacak nitelikte. Veri daha fazla faiz artışının gerekliliğini öne süren tezleri de kuvvetlendirebilir.

BoE son 30 yılın en sert faiz artışlarını gerçekleştirdikten sonra daha nötr bir sözlü yönlendirme benimsemişti. Bankanın Başkanı Andrew Bailey, henüz Silicon Valley Bank ve Credit Suisse merkezli güven krizi sektörü vurmadan önce yatırımcıların daha fazla faiz artışına ihtiyaç olduğunu varsaymaması gerektiğini söylemişti.

İngiltere’de enflasyon yüzde 11,1 ile ekim ayında zirve yapmıştı. Özellikle 2022’de hızla artan enerji fiyatlarının bu sene düşmesi enflasyonda keskin düşüş beklentilerini de kuvvetlendirmişti. B0E bu yıl ilk çeyrekte yüzde 9,7 TÜFE bekliyordu.

İngiltere Merkez Bankası, “Enflasyon yüzde 10’u aşabilir” dedi ve faizi yüzde 1’e yükseltti

İngiltere’de enflasyon 40 yılın zirvesine çıktı

İngiltere’de enflasyon yüzde 9,4’le 40 yılın zirvesinde

İngiltere’de enflasyon çift hanede 

Enflasyon İngiltere’de 41 yılın zirvesine çıktı: Yüzde 11.1

İngiltere’de enflasyon 4 ay sonra ilk kez düştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.