İsrail tartışmalı yerleşim yasasına imza attı: ABD’deki İsrail Büyükelçisi Dışişleri’ne çağrıldı

ABD, Knesset'ın Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerini yeniden açan yasayı Meclis'ten geçirmesinin ardından Washington'daki İsrail Büyükelçisi Mike Herzog'u Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Dünya 23 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Batı Şeria. Fotoğraf: AA

İsrail Parlamentosu Knesset, işgal altındaki Batı Şeria’da 2005’te tahliye edilen 4 yasa dışı Yahudi yerleşim birimini yeniden açacak yasayı onayladı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Sözcüsü Nebil Ebu Rudeineh yaptığı açıklamada, “Bu, kınanmış ve reddedilmiş bir karardır. Tüm uluslararası meşru kararlara aykırıdır” dedi.

Parlamento’nun bu kararı dünya çapında da tepki topladı. Bu tepkilerden birini de ABD verdi. İsrail’in Washington Büyükelçisi Mike Herzog, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Bu kapsamda ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Herzog’a onaylanan yasaya ilişkin endişelerini dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel’ın aktarımına göre, Herzog yaklaşan Pesah, Paskalya ve Ramazan Bayramı öncesi tarafların bölgede tansiyonu yükseltecek söylem ve hareketlerden kaçınması gerektiği konusunda uyarıldı.

Ürdün’ü de içine alan İsrail haritası kullanıldı

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, 19 Mart’taki Paris ziyaretinde Likud Partisi’nin eski Başkanı Jacques Kupher’i anma törenine katılmıştı. Smotrich burada yaptığı konuşmada, “Filistin diye bir halkın olmadığını ve bunu Beyaz Saray’ın da duyması gerektiğini” söylemişti. Maliye Bakanı’nın konuşma yaptığı kürsüde Ürdün’ü de içine alan bir Filistin haritasının kullanılması ise dikkat çekmişti.

Patel bu söylemi ve haritayı, “saldırgan, endişe verici ve tehlikeli” olarak nitelendirdi. Filistin halkının zengin bir tarihe ve kültüre sahip olduğunu ifade eden Patel, ABD’nin Filistin ile işbirliğine önem verdiğinin altını çizdi.

Filistin topraklarında yasa dışı 140 yerleşim yeri

İsrail, 1967’den bu yana Filistinlerin yaşadığı topraklarda yasa dışı yaklaşık 140 yerleşim yeri kurarken, yerleşimciler de hükümet izni olmadan çok sayıda ileri karakol kurdu. Çoğu ülke, İsrail’in 1967 savaşında ele geçirdiği topraklarda inşa ettiği yerleşim yerlerini uluslararası hukuka aykırı buluyor ve Filistin ve İsrail arasındaki barışa engel olarak görüyor.

İsrail’de yargı reformuna bir isyan da 750 yedek askerden

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.