Emek ve Özgürlük İttifakı isim vermeden ‘Kılıçdaroğlu’ dedi: Yoğurda yoğurt demeye gerek yok

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP ziyaretinin ardından Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri, cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday çıkarmayacaklarını açıkladı. Bu karar, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na dolaylı destek olarak yorumlandı.

Siyaset 23 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Beklenen oldu, öncülüğünü HDP’nin yaptığı Emek ve Özgürlük İttifakı resmen de açıkladı, Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkartmayacaklar. Bu, ittifakın Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklemesi anlamına geliyor ama Kılıçdaroğlu’na destek adı verilerek yapılmadı. Bu cephedeki bir başka önemli gelişme ise HDP’nin ve dolayısıyla ittifakın seçime HDP hakkındaki kapatma davası nedeniyle Yeşil ve Sol Gelecek adlı parti bayrağı altında katılması kararının açıklanması oldu.

CHP Genel Başkanı ve 13. Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, adaylığına destek ziyaretleri kapsamında, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile Meclis’te bir araya gelmişti.

Görüşmede, Kürt sorununun çözümünden, belediyelere kayyum atanmasına kadar kapsamlı konular ele alınmıştı.

Emek ve Özgürlük İttifakı, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’yla yapılan görüşmenin ardından basın toplantısıyla seçimlere ilişkin tavrını açıkladı.

HDP, TİP ve EMEP’in de yer aldığı 6 siyasi partiden oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkarmama kararı aldı.

CHP ve HDP’den ortak mesaj: Kürt sorununun çözüm adresi Meclis

‘Tarihsel sorumluluk’

İttifakın tutum belgesini açıklayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Tarihsel sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağımızı deklare ediyoruz” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın açıklamasından satır başları şöyle:

– Türkiye tarihinin en kritik seçimlerine 2 aydan az zaman geldi. Tarihsel bir andan geçiyoruz. Yaşadığımız çoklu sorunları, çözümsüzlük ve ağır bunalım derinleşmektedir. AKP MHP iktidarı toplumun bugününü çalmıştır, yarınını tehdit etmektedir.

– Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tek adam yönetimine karşı tarihsel sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Demokrasinin, temel hak ve özgürlüklerin gerçekleşmesi için, yoksulluğa, yolsuzluğa, talana ve ranta dayalı bir yönetimi sürdürmüş olan bu iktidardan hesap sorma konusunda oldukça kararlıyız. Bu nedenlerle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Demirtaş herkesin konuştuğu soruyu yanıtladı: HDP Kılıçdaroğlu’ndan ne isteyecek?

T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre HDP’li üst düzey bir yetkili, açıklamanın net olduğunu belirterek, “kamuoyunun gerekli mesajı alacağını” ifade etti. İttifak olarak şu aşamada isim belirtmeyi uygun görmediklerini kaydeden aynı yetkili, “Ancak tarifimiz çok net, yoğurda yoğurt demeye gerek yok. İsim için önümüzdeki süreci değerlendirmek gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

TİP, Kılıçdaroğlu’nun ziyaretini bekliyor

TİP’te ise HDP’ye göre biraz daha farklı bir hava olduğu görüldü. HDP ile henüz milletvekili listeleri konusunda tam bir uzlaşıya varamayan TİP’te yetkililer, Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının açıklanmasının ardından henüz kendilerini ziyaret etmediğine dikkat çekiyor. Henüz bir adayı işaret etmek için erken olduğunu belirten TİP’li yetkililer, “İzleyeceğiz, bekleyip göreceğiz. Bir adayda karar verdiğimizde de desteğimizi ilan ederiz” ifadelerini kullanıyor.

‘Açık destek’ ihtimaline yönelik iki seçenek üzerinde duruluyor

Edinilen bilgiye göre HDP, Kılıçdaroğlu’nun isminin net bir şekilde dile getirilip getirilmemesine yönelik karar için önümüzdeki günleri bekleyecek. CHP ile yapılan görüşmelerin ardından “açık destek” yönünde bir karar alınması halinde de farklı iki yol üzerinde duruluyor. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın yine benzer bir toplantı yaparak “açık destek” ilan edebileceği ya da seçim çalışmaları sırasında milletvekili adaylarının sahada Kılıçdaroğlu’nun ismini dillendirebileceği belirtiliyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.