Savaş ekonomisi lüksü kesmedi: Şampanyayı Fransa’dan aldık, Rusya’ya sattık!

Rusların yoğun olduğu bölgelerdeki talep ve ithalattaki sıkıntıyı Türkiye üzerinden yeniden ihracatla aşma çabası şampanya ithalatımızı patlattı.

Ekonomi 23 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Fransa’da şampanya üretiminin ve ticaretinin tüm aktörlerini (yetiştiriciler, kooperatifler ve tüccarlar) çatısı altında toplayan bir organizasyon olan Comite Champagne, Fransız üreticilerin Türkiye’ye yaptıkları şampanya ihracatının 2022’de yüzde 120 oranında arttığını açıkladı.

Fransa’nın Körfez ülkelerine yaptığı şampanya ihracatı da geçen yıl kayda değer bir artış gösterdi. Comite Champagne tarafından bu ay açıklanan rakamlara göre, Fransız üreticiler geçen yıl yüzde Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 75’lik bir artışla yaklaşık 1,9 milyon şişe şampanya ihraç ederken, Türkiye’ye yapılan şampanya ihracatı da yüzde 120 oranında arttı.

Avrupa Birliği, geçen yıl Ukrayna’nın işgalinin ardından Rusya’ya lüks ürünlerin ihracatını yasaklamıştı.

Bununla birlikte Rus vatandaşları işgalin ardından Birleşik Arap Emirlikleri’ne ve komşu ülkelere seyahat edebildi. L’Union des Maisons de Champagne Eşbaşkanı David Chatillon, Rusların bu ülkelere seyahat etmelerinin Körfez bölgesi gibi yerlerde satışlar üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu belirtti.

Rusya’ya Türkiye’nin ihracatı da arttı

Cenevre merkezli Trade Data Monitor verilerine göre, şampanya ithalatında ciddi artış görülen bazı ülkelerin söz konusu ürünleri ambargo sebebiyle almakta sıkıntı çeken Rusya’ya yeniden ihraç etmiş (reeksport) olabileceği düşünülüyor. Trade Data Monitor’den alınan verilere göre, Türkiye’den Rusya’ya şampanya ihracatının 2022’de yüzde 182 arttığı görüldü.

Alkollü içki piyasanın en büyük oyuncularından birinin genel müdürüne göre, Türkiye’nin şampanya ithalatının artmasının iki nedeni var. Bunlardan birincisi Türkiye’de tarımda yüzde 150’den fazla olan üretici fiyat artışının Fransa’da en fazla yüzde 20 olması. Bu yerli alkollü içkilerde fiyatı yukarı çekerken Fransa’dan ithal edilen şampanyanın nispeten ucuz kalmasına neden olduğu için bir talep artışı yaratıyor.

İkinci neden ise Rusya’nın ve Türkiye’ye tatil için gelen Rusların talebi. Türkiye’nin, Rusların ağırlık olarak bulunduğu tatil yörelerinde şampanya satışlarının patladığını gözlemlediğini söyleyen genel müdür “Hem ülkemizde tüketiyorlar, hem de beraberlerinde Rusya’ya götürüyorlar. Bu da talebi ve dolayısıyla Türkiye’nin şampanya ithalatını artırıyor” diyor.

Bunun yanı sıra Türkiye’nin Rusya’ya şampanya ihracatındaki olağanüstü artış da bu ülkenin ithalatta karşılaşabileceği olası sıkıntıları Türkiye üzerinden aştığını gösteriyor. Açıklanan verilere göre ABD, İngiltere ve Japonya, Fransa’dan sonra en büyük uluslararası şampanya pazarları olarak listenin başında yer aldı. Dünya genelinde toplam şampanya satışları ise 2022’de 6 milyar euroyu aşarak rekor kırdı.

Şampanya adı korunuyor

Şampanya, ismini Fransa’nın Champagne şarapçılık bölgesinden alan bir köpüklü beyaz şarap türüdür. Şampanya genel kullanımda tüm köpüklü şarapları kastetmek için kullanılmakla birlikte, Avrupa Birliği ve diğer bazı ülkelerde Fransa’nın Champagne  bölgesinde üretilmeyen köpüklü şarapların şampanya adı altında etiketlenmesi yasa dışıdır ve cezalandırılır. Şampanya genellikle beyaz ve kırmızı zümlerin kupajından üretilir.

Fransız şampanyasına talep patlamış, 5,5 milyar Euro’luk şampanya satılmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler