Bill Gates’e göre ChatGPT son 43 yılın en büyük teknolojik gelişmesi

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, OpenAI'ın ürettiği ChatGPT modelinin, 1980'deki modern grafik masaüstünden bu yana teknolojideki en devrimci gelişme olduğunu söylüyor. Gates ayrıca yapay zeka alanında yaşanan gelişmeleri "baş döndürücü" olarak değerlendirdi.

Bilim Teknoloji 24 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Bill Gates'e göre, dünyadaki sağlık ve eğitim sorununun çözümü için hükümetler yapay zeka girişimlerine destek vermeli. Fotoğraf: AA

Microsoft’un kurucusu Bill Gates, OpenAI’ın yapay zeka yazılımı ChatGPT’nin, 1980 yılında modern masaüstü ortamını ilk görüşünden bu yana teknolojideki en devrimci gelişme olduğunu söylüyor.

Daha önce insanlar bilgisayarlarını komut satırı ile kullanıyordu. İlk olarak Apple herkes tarafından rahatça kullanılabilen masa üstü arayüzüne sahip bilgisayarı üretmiş, ardından Gates’in şirketi Microsoft da benzer bir teknolojiye sahip Windows işletim sistemiyle kişisel bilgisayar çağının ikinci başlatıcısı olmuş ve böylece günümüzün yazılım devini yaratmıştı.

Şimdi ise Gates, Microsoft’un da büyük ortağı olduğu OpenAI şirketi tarafından üretilen ve kullanılabilir bilgisayar kodu bile yazabilen ChatGPT’yi o zamanki buluşa benzetiyor. 21 Mart Salı günü yazdığı bir blog yazısında Gates, ileri seviye biyoloji sınavını geçebilecek bir yapay zeka modeli geliştirmeleri konusunda geçen sene OpenAI ekibine meydan okuduğunu yazdı. OpenAI’ya göre ise ChatGPT’nin yeni sürümü GPT-4 bu sınavdan en yüksek notu almayı başardı.

Gates bu konuda, “Tüm bu yaşananlar baş döndürücü. Grafiksel kullanıcı arayüzünden bu yana teknolojideki en önemli ilerlemeyi gördüğümüzün farkındayım. Yapay zekanın gelişimi; kişisel bilgisayarın, internetin ve cep telefonunun üretimi kadar elzemdir. Çünkü insanların çalışma, öğrenme, seyahat etme, sağlık hizmeti alma ve birbirleriyle iletişim kurma biçimlerini değiştirecek. Tüm sektörler, onun etrafında yeniden şekillenecek. İşletmeler kendilerini yapay zekayı ne kadar iyi kullandıklarına göre nitelendirecek” yorumunda bulundu.

Yapay zekaya karşı önyargılı, olan kişilerin korkularını, yapay zekanın hayatı kolaylaştırma potansiyeli ile dengelemeleri gerektiğini belirten Gates, hükümetlerin ve hayırseverlerin de dünyada eğitim ve sağlığı iyileştirmek için yapay zeka araçlarını desteklemesi gerektiğine inandığını söyledi.

Şirketlerin yeni gözdeki OpenAI

Google’un CEO’su Eric Schmidt ve Amazon’un eski CEO’su Jeff Bezos’tan sonra veri tabanlı makine öğreniminin tüm sektörlerini değiştirebileceğini öngören son isim de Gates oldu. Daha pek çok CEO da yapay zeka uygulamaları ve araçlarında büyük iş fırsatları görüyor.

Gerçi yukarıda da belirttiğimiz üzere Microsoft ve OpenAI’ın yakın bir iş bağı var. Zira Microsoft, OpenAI girişimine 10 milyar dolarlık yatırım yapmıştı. Şimdi de şirketin yapay zeka yazılımlarının bir kısmını Azure bulut hizmetleri aracılığıyla satıyor.

OpenAI CEO’su uyarıyor: Rakiplerimiz daha korkutucu yapay zekalar üretebilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.