En düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira oluyor, diğer emekliler de istiyor

En düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya yükseltilmesi için düğmeye basıldı, zamlı aylıklar nisanda hesaba yatacak. TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, düzenlemeden memnun olduklarını ancak 7 bin 500 liranın üzerinde aylık alan emeklilere de yüzde 36,3 oranında zam yapılması gerektiğini söyledi.

Ekonomi 24 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
En düşük emekli maaşı 7 bin 500 liradan 10 bin 34 liraya çıksa bile bu zam dul ve yetim maaşı alan yaklaşık 5 milyon kişi için geçerli olmayacak.

Hükümet, 14 Mayıs’ta yapılacak seçim öncesi para kesesini açtı. Seçimin nimetlerinden yararlanacaklara, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) ardından emekliler de katıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki gün en düşük emekli aylığının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseltileceğini açıklamasının ardından gözler 1,100 lira olarak ödenen bayram ikramiyesine çevrildi. Ayrıca 5 bin 500 liranın üzerinde aylık alan emekliler en düşük emekli maaşına yapılan yüzde 36,3 zammın kendilerine de yansıtılmasını bekliyor. Emeklilerin bu talebi Twitter’da da #EmekliyeEşitZam etiketiyle trend topic (TT) oldu.

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, en düşük emekli aylığındaki artış ile ilgili, “Biz konuyla ilgili ön çalışma yapıyoruz. Önümüzdeki hafta yasalaştırılmasını ümit ediyoruz” dedi. Akbaşoğlu ayrıca “Geçici işçilerle ilgili düzenlemede sona gelindi, kalıcı işçi olarak çalışmalarını Genel Kurul’da görüşeceğiz” diye konuştu.

En düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya yükseltilmesi yönündeki kararın ilerleyen günlerde yasalaşması ve zamlı aylıkların nisan ayında hesaplara yatırılması bekleniyor. Söz konusu artıştan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle emekli olanlarla beraber emeklilerin yarısından fazlası yararlanacak.

Gözler bayram ikramiyelerindeki artışta

Hem Erdoğan’ın hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, emeklilerin talepleriyle ilgili hükümetin yaptığı çalışmaları işaret etmesi, dikkatleri bayram ikramiyelerine yöneltti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı alternatif çalışmalarda, emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında 1100’er lira olarak verilen ikramiyelerde de artışa yer verilirken, bu konuda da ilerleyen günlerde adımların atılacağı öğrenildi.

Bununla birlikte, en düşük emekli aylığındaki artışın ardında kamuoyunda 7 bin 500 liranın üzerinde olan aylıklarda da düzenleme yapılması beklentisi oluşmaya başladı.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, talepleri arasında en düşük emekli aylığı miktarının artırılmasının ilk sıralarda geldiğini belirterek, uzun süredir dile getirdikleri bu talebin karşılık bulmasının, kendilerini memnun ettiğini söyledi. Emeklilere verilen 1,100 liralık bayram ikramiyelerinin de artırılmasını isteyen Ergün, bu yöndeki taleplerinin de en kısa sürede hayata geçeceğine inandıklarını ifade etti.

En düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya yükseltilmesinin, aylığı bu rakamın üzerinde olanlarda da beklenti yarattığını dile getiren Ergün, “Az prim ödeyenle çok prim ödeyen arasındaki aylık makasının kapanmaması için 7 bin 500 liranın üzerinde aylık alanların da aylıklarında artış yapılmalı. Bu düzenleme, sosyal güvenlik sisteminin güvenirliliği, saygınlığı, norm ve standart birliği için gereklidir” dedi.

600 binden fazla EYT’li emeklilik için başvurdu bile

Emekliler bayramda 5 bin 500 lira ikramiye istiyor

Seçime 51 gün kala Erdoğan: En düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira olacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.