HDP, Ağıralioğlu suskunluğunu 10 Haber’e bozdu: Sert, ağır ve küstahça…

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ittifak tartışmaları ve Yavuz Ağıralioğlu’nun açıklamalarını 10 Haber’e değerlendirdi. Beştaş, Kürt sorununa dair “Halk iradesinin temsil edilebileceği en yüksek organ TBMM’dir” derken Ağıralioğlu'nun çıkışını 'sert ve küstahça’ diye niteledi.

Siyaset 26 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘CHP lideri’ olarak değil ‘Cumhurbaşkanı adayı’ olarak HDP’yle görüştüğünü söyledi, görüşme sonrası Kürt sorununa dair yapılan açıklamaları yapıcı bulduğunu ifade etti.

Beştaş, Kürtçe’ye dair baskıların yıllardır sürdüğünü, bu baskının TBMM’ye de yansıdığını söyleyerek, “Biz de bu sorunun Türkiye toplumu tarafından bilinip çözümü hakkında Meclis’in görev alması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu-HDP görüşmesinin ardından HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın çözüm sürecinin muhattabı olarak Meclis’i göstermesine dair “Yasanın çıkabileceği tek merci, halk iradesinin temsil edilebileceği en yüksek organ TBMM’dir” diyen Beştaş, Kürtlerin eşit ve özgür yurttaşlık taleplerinin Meclis’te değerlendirilmesi ve çözülmesi gerektiğini savunduklarını söyledi.

Akşener’i masaya döndüren formül: İmamoğlu ve Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcılığı

HDP’den Ağıralioğlu’na: Çok gelgitli bir zat

Beştaş, İYİ Partili Yavuz Ağıralioğlu’nun HDP’ye yönelik sözlerini ise şöyle değerlendirdi: “Muhattap almıyoruz çünkü çok gelgitli bir zat kendisi. Sanırım istediği koltukları, mevkiyi elde edemeyince böyle açıklamalar yapıyor. Bu İYİ Parti’nin sorunu, onların çözmesi gerekiyor.”

Ağıralioğlu’nun sözlerini ‘sert, küstahça, ağır’ olarak niteleyen Beştaş, “O kendi karakterini ortaya koyuyor bu şekilde. Sanırım kendisinin gelecek arayışı iktidar içinde. Sadece onlara yaranmaya çalışıyor diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Emek ve Özgürlük İttifakı’nda ‘seçim stratejisi’ tartışması

HDP’nin de içinde bulunduğu Emek ve Özgürlük İttifakı’nın seçime nasıl gireceği konusundaki görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Beştaş, “Yapıcı ve herkesin kazanacağı formulü savunuyoruz” derken HDP’nin 81 ilde tek liste olarak seçime girmek istediğini belirtti.

Tek liste girmek istemelerinin nedeninin 14 Mayıs’ın ‘tarihi bir seçim olmasından’ kaynaklandığının altını çizen Beştaş, “Bu konuda ittifaktaki diğer partilerle uzlaşmaz çelişki yok. Sadece en iyisi hangisi olur şeklinde bir değerlendirme var ve bu görüşmeler devam ediyor” dedi.

İYİ Parti’den Kılıçdaroğlu’nun adaylığı için grup kararı: Ama bir fire var

Yavuz Ağıralioğlu ne demişti?

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı belirleme sürecinde açıklamalarıyla gündeme gelen İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, TBMM’de bir açıklama yaparak “Kemal Bey’in adaylığının dayatmasına itiraz ediyorum. Bu itirazım İYİ Parti’nin hassasiyetlerinin doğru anlaşılabilmesi çerçevesinde kamuoyuyla paylaştığım bir itirazdır” demişti.

“Masada kendilerine pusu kurulduğunu söyleyen Ağıralioğlu HDP ile ilgili şunları söylemişti:

“Terörün gölgesinin düştüğü yerde olmayız. Siz PKK’yı lanetleyemeyenlersiniz. Kemal Bey’in adaylığını dayatmasına itiraz ediyorum. Yüzde 25’i, yüzde 75’e dayatmak nedir? İktidara çözüm sürecinde kızdınız, şimdi iş nereye geldi? ‘Bizde HDP var, sizde de HÜDA-PAR var.’ Muhalefetin vazifesi ‘Sen yaptın, ben yapmadım’ demektir. HDP bugün açıklama yaptı, Kemal Kılıçdaroğlu adına aday çıkarmayacaklarını açıkladılar. Biz terörün bulunduğu bir denklemde olmayız dedik. Ben dedim, defalarca dedim. İYİ Parti, HDP’ye oy veren 6 milyonun kalbini kazanabilse ben bundan iftihar duyarım. Biz bölücüleri, çocuklarımızın katillerini dinlemeyiz. HDP yetkililerine Türk devletine ‘katil’ derken görüyorum, çok cüretkarlar.”

İyi Parti’de hala Kılıçdaroğlu’na itirazlar var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.