Lübnan bu kez de yaz saati yüzünden bölündü, ülkede bazıları yaz saatine geçti, bazıları kış saatinde kaldı

Lübnan hükümetinin son dakikada aldığı bir karar neticesinde yaz saati uygulaması ramazan sonuna bırakıldı. Bazı kurumların karşı çıkması sonucu Lübnanlılar okul ve iş programlarını dengelemekte güçlük yaşadı.

Dünya 27 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Lübnan'ın yaz saati uygulamasını ramazan sonrasına ertelemesi halkı zor durumda bıraktı. Fotoğraf: skynews

Lübnan’da normal şartlarda mart ayının son pazar günü saatler bir saat ileri alınıyor. Ne var ki son dakika alınan bir kararla yaz saati uygulamasının 21 Nisan’a ertelenmesi ülkede büyük bir karışıklığa yol açtı. Bunun üzerine bir de ülkedeki bazı kurumların kararı uygulamayı reddetmesiyle pek çok Lübnanlı kendini birdenbire iki farklı zaman dilimi içerisinde buldu.

Geçici Başbakan Necip Mikati’nin hükümetinin aldığı bu karar için herhangi bir gerekçe gösterilmedi. Ancak Mikati ile Meclis Başkanı Nebih Berri arasında yapılan görüşmenin yerel medyaya sızan videosunda, Berri’nin Mikati’den ülkedeki Müslümanların oruçlarını bir saat erken açabilmeleri için yaz saati uygulamasını ertelemesini istediği görüldü.

Karara yönelik tartışmalar bir raddeden sonra dini bir nitelik kazandı. Ülkenin en büyük kilisesi Maruni de dahil olmak üzere pek çok Hıristiyan siyasetçi ve kurum, değişikliği reddetti. Bazı Müslümanlar da değişikliğe itiraz ederek, orucun zaten saat diliminden bağımsız olarak şafakta başlayıp gün batımında sona ermesi gerektiğine dikkat çekti.

Kamu kurumları yaz saatine geçecek

Kamu kurumları teoride hükümetin kararına bağlı olsa da televizyon kanalları, okullar ve işletmeler de dahil olmak üzere birçok özel kurum, kararı görmezden geleceklerini ve önceden planlandığı gibi yaz saati uygulamasına geçeceklerini duyurdu.

Öte yandan ülkedeki telefon şebekeleri, insanlara mesaj göndererek saatlerinin otomatik olarak değişmemesi için saat ayarlarını manuel hale getirmelerini isterken, devlete ait havayolu şirketi Middle East Airlines, 26 Mart ile 21 Nisan tarihleri arasında Beyrut Havaalanı’ndan kalkması planlanan tüm uçuşların kalkış saatlerinin bir saat ileri alınacağını açıkladı.

Karara isyan eden Beyrut Amerikan Üniversitesi’nden Profesör Soha Yazbek’in Twitter’da yaptığı, “Şimdi çocuklarımı sabah 8’de işe bırakıyorum ama 42 km ötedeki işime 7:30’da varmış oluyorum. İşten akşam 5’te çıkıyorum ama eve bir saat sonra akşam 7’de varıyorum! Delirmedim, sadece Harikalar Diyarı’nda yaşıyorum” paylaşımı durumun ciddiyetini gözler önüne serdi.

Modern tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşıyor

Bu zaman karmaşası, “Müslüman saati” ve “Hıristiyan saati” esprilerine yol açarken, bazıları bu kararı halkın dikkatlerini ülkenin karşı karşıya olduğu ekonomik ve siyasi sorunlardan başka yöne çeken bir unsur olarak görüyor.

Lübnan modern tarihinin en kötü mali krizinin ortasında. Nüfusun dörtte üçü yoksulluk içinde yaşıyor ve IMF yetkilileri, bir an önce önlem alınmazsa ülkenin hiperenflasyona sürükleneceği uyarısında bulunuyor. Bu krize bir de Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun’un görev süresinin bittiği ekim ayından beri parlamentonun bir türlü cumhurbaşkanı seçememesi eşlik ediyor.

Lübnan Cumhurbaşkanını yine seçemedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.