Japonya’da enflasyon yüzde 3,1 oldu diye halka 230 dolar destek verecekler

Japonya, şubat ayında yüzde 3,1'e düştüğü halde enflasyona karşı düşük gelirlilere 2 trilyon yenlik (15 milyar dolar) finansman desteği verecek. Destek kapsamında düşük gelirli hane başına 30 bin yen (230 dolar) ile bu ailelerde mevcut çocuk başına 50 bin yen (380 dolar) nakit sağlanacak.

Ekonomi 27 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Japonya’da , enerji ve gıdada artan maliyetlerin oluşturduğu enflasyona karşı toplamda 2 trilyon yenlik (15 milyar dolar) finansman desteği verecek. Japon hükümeti, yükselen enerji ve gıda maliyetleri ile Japon yenindeki döviz karşısında değer kayıplarının yol açtığı enflasyona karşı paket hazırladı. Ülkede taze gıda hariç tüketici fiyatları şubatta bir yıl öncesine göre yüzde 3,1 arttı ve daha ucuz enerji maliyetleri nedeniyle önceki aya göre yüzde bir puandan fazla yavaşladı. Ocak ayında enflasyon yüzde 4,2 ile 41 yılın zirvesine çıkmıştı. Ancak şubat ayında gerilemesine rağmen enflasyonun yine de hedeflenenden yukarıda olması hükümeti alarma geçirdi.

Japonya’da büyüme beklentisi geriledi

Toplam 2 trilyon yenlik (15 milyar dolar) enflasyonla mücadele paketi kapsamında nakit desteği verilecek ve enerji faturalarının düşürülmesi hedeflenecek. Destek kapsamında düşük gelirli hane başına 30 bin yen (230 dolar) ile bu ailelerde mevcut çocuk başına 50 bin yen (380 dolar) nakit sağlanacak. Ekonomistler destek paketinin ülkede önümüzdeki ay yapılacak yerel seçimlerin öncesine gelmesinin hükümetin kamuoyu desteğini artırmaya yönelik bir girişimi olarak nitelendiriyorlar.

Nisanda yapılacak yerel seçimler öncesi açıklanan paketin finansmanı için mevcut mali yılı kapsayan devlet bütçesindeki rezerv fonlardan faydalanılacak. Başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü Matsuno Hirokazu, yaptığı açıklamada Japon hükümetinin, değişken fiyatlara karşı ivedilikle yanıt vermeye hazır olduğunu söyledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.