En düşük emekli maaşına zammın maliyeti 120,8 milyar lira

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından yapılan etki analiz raporu sunumuna göre hükümetin en düşük emekli aylığı tutarının 5 bin 500 TL’den 7 bin 500 TL’ye yükseltilmesi kararının bütçeye yükü 120,8 milyar TL olacak.

Ekonomi 28 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ve grup başkanvekillerinin imzasını taşıyan İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, en düşük emekli maaşı ve geçici işçilere kadro düzenlemesini içeren teklife ilişkin etki analizine ilişkin komisyona sunum yaptı. Hükümetin en düşük emekli aylığı tutarının 5 bin 500 TL’den 7 bin 500 TL’ye yükseltilmesi kararının bütçeye yükü 120,8 milyar TL olacağı netlik kazandı.

Seçime 51 gün kala Erdoğan: En düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira olacak

Komisyon üyelerine sunulan etki analiz raporuna göre, emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında iki kez ödenen bayram ikramiyesinin bin 100 TL’den 2 bin TL’ye yükseltilmesinin 2023 bütçesine maliyeti de 24,9 milyar TL olacak. Rapora göre, torba teklifteki tüm düzenlemelerin toplam maliyeti ise 149,3 milyar TL’ye ulaşacak. Geçen hafta katıldığı bir TV programında en düşük emekli maaşının 7 bin 500 lira olacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Emeklilerle ilgili çalışmamızı yaptık. Bu rakamı da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımızla belirledik. Açıklamak yine bana kaldı. Bu akşam buradan güzel müjdeyi vermiş olayım. Bunu 7 bin 500 lira olarak bu akşam buradan açıklamış oluyoruz” demişti.

Söz konusu artış için yapılması gereken yasal düzenleme için yasa teklifi TBMM’ye sunulmuş, ardından da görüşmeler başlamıştı. Halen komisyonda görüşmeleri devam eden artış maliyetine ilişkin açıklama da komisyonda görüşüldü.

Emeklinin bayram ikramiyesi 2 bin lira oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.