Nasrallah’tan İsrail’e: Lübnan’a savaş açarsanız sınırlar ve kurallar ortadan kalkar
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'de yüksek mahkemenin yetkilerini kısıtlamayı amaçlayan yargı reformuna dair endişelerini dile getirenler kervanına katıldı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise reformdan vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’i 13 haftadır karıştıran ve nihayet Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ertelemesiyle sonuçlanan yargı düzenlemesine dair endişelerinden bahsetti. Cevabı hemen İsrail’den geldi: ‘İç işlerimize karışma.’
İsrail’in diğer güçlü müttefikleri gibi kendisinin de İsrail’in demokrasisi için çok kaygı duyduğunu aktaran Biden, Netanyahu’nun bu düzenlemeden vazgeçmesini umduğunu, “Böyle devam edemezler. Bunu bir nevi netleştirdim” sözleriyle vurguladı ve Netanyahu’nun ülkede gerçek bir uzlaşı sağlayacak şekilde hareket etmesi çağrısında bulundu. Netanyahu’yu yakın zamanda Washington’a davet etme planı olmadığını belirten Biden, 22 Mart’ta Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan İsrail büyükelçisi aracılığıyla mesajlarını İsrailli başbakana ilettiğini ifade etti. Biden ayrıca İsrail’in iç işlerine müdahale etmediklerinin altını çizdi.
Netanyahu ise hiç vakit kaybetmeden sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarda, “İsrail, en iyi dostları da dahil olmak üzere dışarıdan gelen baskılara göre değil, halkının iradesiyle karar alan egemen bir ülkedir” dedi. Netanyahu, İsrail-ABD ittifakının bozulamayacak kadar güçlü olduğunu ifade etmekle birlikte yasama, yürütme ve yargı arasında uygun dengeyi kurmaya ve demokrasiyi güçlendirmeye kararlı olduğunu söyledi.
Öte yandan Srugim haber sitesinde yer alan bir habere göre, Likud Partisi’nden üst düzey bir yetkili, Netanyahu’nun ABD’de yapılacak 2024 başkanlık seçimlerini beklediğini söyledi. 2024’te başkanlığa Cumhuriyetçi bir adayın geleceğine inanan Netanyahu’nun Biden’ın eleştirilerine çok aldırış etmediği de belirtildi.
İsrail’de geceyarısı onaylanan yargı düzenlemesi: Halk sokağa döküldü
İsrail’in eski Savunma Bakanı Benny Gantz da ABD başkanının mesajına tepkisiz kalmadı. Biden’ın açıklamalarının “acil uyarı” niteliği taşıdığını belirten Gantz, İsrail’in en önemli müttefiki olan ABD ile ilişkileri yıkmanın “stratejik bir saldırı” olacağını söyledi. Netanyahu’ya yasal mevzuat konusunda müzakere ekiplerini yönlendirme çağrısı yapan Gantz, ülkenin güvenliği için düzenlemenin durdurulması gerektiğini söylediği için görevden alınan Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın da göreve iadesini istedi.
İsrail’de 13 haftadır devam eden protestolarda, Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın, Netanyahu’nun haberi olmadan bir televizyon kanalında düzenlemenin durdurulmasına yönelik dile getirdiği sözler nedeniyle görevden alınması bardağı taşıran son damla olmuştu. Yüz binlerce kişi sokağa dökülmüş, koalisyon hükümeti içinden de düzenlemenin durdurulmasına yönelik sesler yükselmeye başlamıştı. Baskılara daha fazla dayanamayan Netanyahu, yargı reformuna yönelik çalışmaları meclisin tatilden döneceği zamana ertelemek zorunda kalmıştı.
Yargı reformunun bu kadar tepki toplamasının sebebi, yüksek mahkemenin yetkilerini kısıtlaması ve koalisyon hükümetine daha geniş yetkiler sunması. Halk ayrıca hakkında üç ayrı suçlamadan soruşturma açılan Netanyahu’nun, bu yargı reformu aracılığıyla alabileceği cezalardan kaçmayı amaçladığını düşünüyor.
İsrail’de ‘sivil itaatsizlik’ yanıt buldu: Netanyahu’dan geri adım