Türkiye, İsrail’le Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarını askıya aldı

Bloomberg haber ajansı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail ile ilgili açıklamalarının ardından Akdeniz'de bu ülkeyle yürütülen doğal gaz arama faaliyetleri ile boru hattı çalışmalarının askıya alındığını iddia etti.

Ekonomi 25 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eylül ayında New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kendisine eşlik eden gazetecilere Türkiye ve İsrail'in Doğu Akdeniz'de ortak enerji sondajı yapacaklarını söylemişti.

İsrail’in, Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından Türkiye, İsrail’e dozu her geçen gün artan tepkilerini sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin grup toplantısında İsrail’e sert eleştiriler yöneltmesinden kısa süre sonra, Türkiye’nin İsrail’le Doğu Akdeniz’de yürüttüğü doğal gaz arama faaliyetleri ile boru hattı çalışmalarının askıya alındığı iddia edildi.

Amerika merkezli ekonomi haber servisi Bloomberg’de yer alan habere göre; İsrail’le Doğu Akdeniz’de yürütülen doğal gaz arama faaliyetleri ile boru hattı çalışmaları hakkında ikili görüşmelerde bulunmak için bu ülkeye gidecek olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da programını iptal etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da partisinin grup toplantısında İsrail’e gitme projesini iptal ettiğini ve gitmeyeceğini söylemişti.

Erdoğan New York’ta açıklamıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eylül ayında New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndan kendisine eşlik eden gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye ve İsrail’in Doğu Akdeniz’de ortak enerji sondajı yapacaklarını söylemişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Türkiye ziyaretiyle ilgili açıklamalar yapan Erdoğan, iki ülkenin enerji alanında işbirliği yapma ve aralarında Avrupa’ya bağlanacak bir enerji nakil hattı inşa etme konusunda mutabakata vardığını belirtmişti. Erdoğan, “Şu an itibariyle 9,5 milyar dolar toplam ticaret hacmimiz var. Bu toplam ticaret hacmimizi de 9,5 milyar dolardan asgari 15 milyar dolara ilk etapta çıkaralım diye bir mutabakata vardık. Bu adımı da atacağız” demişti.

Erdoğan, Netanyahu ile yaptığı görüşmede İsrail ile iş birliğini derinleştirmek için enerji, sanayi ve turizm bakanlarının da dahil olacağı yeni bir mekanizma kurulmasını da önermişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.