Elon Musk dahil binden fazla kişi imzaladı: Yapay zeka çalışmalarına ara verilsin

ABD'li milyarder Elon Musk dahil olmak üzere binden fazla uzman ve girişimci, yapay zekanın toplumda yaratabileceği riskleri gerekçe göstererek, yeni yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesine en az altı ay ara verilmesini istedi.

Bilim Teknoloji 30 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Binden fazla uzman ve girişimci, yapay zekanın yaratabileceği tehlikelere dikkat çeken açık mektubu imzaladı. Fotoğraf: Pixabay

Binden fazla yapay zeka uzmanı, araştırmacı ve destekçisi, GPT-4 gibi sistemlerin yeteneklerinin ve yaratabileceği tehlikelerin düzgün bir şekilde incelenebilmesi ve olası tehditlerin azaltılabilmesi için yapay zekaların yapımına en az altı aylığına ara verilmesi çağrısında bulundu. Açık mektup, Future of Life Institute (Hayatın Geleceği Enstitüsü) adındaki bir sivil toplum kuruluşu tarafından yayımlandı.

ChatGPT ve GPT-4’ü yaratan araştırma laboratuvarı OpenAI’ın destekçilerinden ABD’li milyarder Elon Musk, Londra merkezli Stability AI’yı kuran Emad Mostaque, Apple’ın kurucularından Steve Wozniak, Amazon, DeepMind, Google, Meta ve Microsoft mühendisleri dahil olmak üzere binden fazla kişi, sözkonusu çağrının yapıldığı açık mektubu imzaladı.

İki hafta önce ABCNews’e verdiği demeçte yapay zeka yarışının korkunç bir raddeye gelebileceğini ve yapay zekanın gelişmesinden bir tık korktuğunu dile getiren OpenAI CEO’su Sam Altman’ın ise mektuba imza atmadığı görüldü.

OpenAI CEO’su uyarıyor: Rakiplerimiz daha korkutucu yapay zekalar üretebilir

Mektupta, yapay zeka laboratuvarlarının, yaratıcıları dahil olmak üzere kimsenin hem tahmin hem de kontrol edemeyeceği daha güçlü dijital zihinler geliştirmek adına kontrolden çıkmış bir yarışa kilitlendiğinden bahsedildi. Güçlü yapay zeka sistemlerinin ancak etkilerinin olumlu, risklerinin yönetilebilir olduğundan emin olunduğunda geliştirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Laboratuvarların gönüllü bir şekilde çalışmalarını durdurmaması halinde devreye hükümetlerin girmesi gerektiği ifade edildi.

Google bin dilli yapay zekâ modelini tamamlamaya bir adım daha yaklaştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.