Erdoğan ile görüşen Destici’den Bahçeli’ye mesaj: Tek liste büyük avantaj

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BBP Genel Merkezi'nde Mustafa Destici'yi ziyaret etti. Mustafa Destici, görüşmenin ardından "Tek liste altında seçime katılabilenlere büyük avantaj sağlıyor" dedi. MHP lideri Bahçeli ise ortak listeye karşı çıkmıştı.

Siyaset 30 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Cumhur İttifakı seçime her partinin ayrı ayrı listeleriyle mi girecek, yoksa ortak listeyle mi? Bu konu iki gündür siyasette tartışılıyor ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı yoğun temaslara neden oluyor.

İttifaktaki küçük partiler Büyük Birlik Partisi ile Yeniden Refah Partisi seçime kendi listeleriyle girmeleri halinde daha az milletvekili çıkarabilir; bu da ittifakın Meclis’teki toplam milletvekili sayısını etkileyebilir. Benzer şekilde eski oy performansından uzaklaştığı düşünülen Milliyetçi Hareket Partisi de tek başına girmesi halinde daha az milletvekili çıkarabilir.

Bu konuda ilk açıklama, iki gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinden sonra Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’dan geldi; Erbakan ‘Seçime kendi listelerimizle gireceğiz’ dedi. Onun ardından önceki gün akşam saatlerinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medyadan yaptığı açıklamayla, AK Parti ile ortak listeyle seçime girmenin mantıklı bir seçenek olamayacağını belirtti, ‘MHP yer yerde kendi listesi ve adaylarıyla seçime girecek’ dedi.

Bir zamanlar yüzde 17’ye varan oy oranlarını görmüş MHP açısından başka bir partinin listesinden Meclis’e girmek prestij bozucu olabilir.

Dün bu konuda bir temas daha yapıldı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile görüştü. Görüşme yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü. Görüşmenin ardından Mustafa Destici “Bu seçim sistemi elbette birleşenlere, tek liste altında seçime katılabilenlere büyük avantaj sağlıyor, bu bir gerçek” dedi.

Bahçeli, ‘Ak Parti ile MHP seçime ortak listeyle girecek’ diyenlere kızdı, ‘Kendi listemizle giriyoruz’ dedi

Mustafa Destici, belli ki seçime ortak listeyle girmek istiyor. Zaten 2018’de de öyle yapmış, kendisi Ak Parti listelerinden milletvekili olmuştu. “Öyle bir gerçek ki burada biz 4 parti ortak yani tek listeyle seçime girdik o zaman Cumhur İttifakı’nın 49-50 civarında oyu var” diyerek ‘ortak liste’ mesajı veren Destici şöyle devam etti:

“En son ankette 4 partinin, 1 saat önce gelmiş çalışmadan bahsediyorum. Yüzde 49-50 oyumuz var. Yüzde 49-50’lik oyla Meclis’te çoğunluk elde edilebilir. Şu anda çalışma 4 siyasi partimiz de kendi ayrı listelerini hazırlıyorlar, şu andaki durum bizim de ki dün YRP açıkladı, akşam sayın Devlet Bahçeli Bey açıkladı. Son durum bu. Biz BBP olarak 81 ilde kendi adaylarımızla girecek şekilde seçime hazırız. Ortak liste girildiğinde buna büyük imkan sağlayacaktır. Somutlanmış bir sonuç var mı derseniz yok, similasyon çalışmaları yapılıyor. Elbette biz BBP olarak söylüyorum; diğer partilerin fikirlerine saygılıyım.”

Bütün bu trafik içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Ak Parti’nin ne düşündüğü, seçime hiç değilse bazı illerde ortak listeyle girmeyi savunup savunmadığı bilinmiyor, henüz bir açıklama yapılmadı.

BBP lideri Destici: Seçim yasasına evet demeyeceğim

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.