The Guardian’dan ‘kölelik’ özrü

İngiliz gazetesi The Guardian, kurucularının 'kölelik' ile olan bağlantıları nedeniyle okurlarından özür diledi. Gazetenin mevcut sahibi Scott Trust, kurucuların yaptığı hataları telafi etmek için birtakım adımlar atılacağını duyurdu.

Dünya 30 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
The Guardian 1821 yılında yayın hayatına başladığında sömürgecilik yanlısı birtakım yayınlar yapmıştı. Fotoğraf: AA

Yayın hayatına 1821 yılında başlayan İngiliz gazetesi The Guardian, kuruluşuyla ilgili Hull ve Nottingham üniversitelerinden araştırmacıların yürüteceği akademik bir çalışmaya ön ayak olmuştu. Çalışmanın sonucunda, gazete kuran pamuk tüccarı John Edward Taylor ve 11 mali destekçisinden en az 9’unun, tekstil endüstrisi alanında kölelik bağlantıları olduğu ortaya çıktı.

The Guardian’ın mevcut sahibi Scott Trust şirketinin CEO’su Ole Jacob Sunde, gazetenin eski sahiplerinin kölelik faaliyetleri ve gazetenin ilk dönemlerinde insanların sömürülmesini destekleyen yayınlar için özür diledi. Gazetenin kölelikle tarihsel bağlarını incelemek için bunun ilk adım olduğunu söyleyen Sunde, Guardian’ın, 19. yüzyıldaki kurucularının kölelik için kullandığı siyahların soyundan gelenlere destek amaçlı 10 milyon sterlin bağış yapacağını bildirdi.

Öte yandan bu fon kapsamında gelecekteki 10 yıl boyunca Gullah Geechee bölgesi ve Jamaika’da toplumu destekleyici projeler finanse edilecek. Bunun yanı sıra Guardian’ın yayın politikasında siyah topluluklara ilişkin haberlere daha çok yer verileceği, siyah okurlara daha iyi hizmet sunmak için yeni editoryal formatlara başlanacağı bildirildi. Scott Trust, kariyerinin ortalarındaki siyah gazeteciler için yeni bir küresel burs programını da finanse edecek.

Hollanda ülkenin kölelik tarihi nedeniyle resmen özür diledi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.