YSK mühürü bastı: Erdoğan’ın adaylığı için resmen nokta kondu

Muhalefetteki 4 parti Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta aday olmaması için YSK'ya itiraz dilekçesi verdi. Dün itirazları değerlendiren YSK, Erdoğan'ın kesin aday listesinde bulunacağını duyurdu.

Siyaset 31 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs’taki seçimlerde aday olması siyasette ‘iki dönem’ tartışmalarını da beraberinde getirdi. Erdoğan’ın adaylığının Anayasa’ya aykırı olduğunu belirten Demokrat Parti, Memleket Partisi, DEVA Partisi ve İYİ Parti, YSK’ya itirazda bulundu. İtiraz dilekçelerinde “28 Mart 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan geçici aday listesinde yer alan sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı geçici adayları listesinden çıkartılması” istemişti. Yüksek Seçim Kurulu dün bu itirazı karara bağladı ve Erdoğan’ın aday olabileceğine karar verdi.

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, itiraz gerekçelerini “Cumhurbaşkanının en fazla iki defa seçileceği hususu ilk defa 2007 yılında Anayasamızda yer aldı. 2017’de yapılan değişiklikte de bu hususta bir değişiklik yapılmadı” diyerek açıklamıştı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yürürlüğe girdiği tarihi işaret ederek Erdoğan’ın yeniden aday olabileceğini söylemiş, “Bu seçim, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın devletin başı ve bizzat yürütme organı olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı Adayı olarak katılacağı ikinci seçimdir” demişti.

YSK dün bu itirazları görüşmek için toplandı ve itirazı reddetti. YSK cumartesi günü dört Cumhurbaşkanı adayının pusuladaki yerlerini belirlemek için kura çekimi yapacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.