Fransa bunu konuşuyor: Polis protestocunun pantolonunu indirdi

Fransa'da polis şiddetine karşı düzenlenen protestolarda ironik bir olay yaşandı. Bir polis memuru, göstericilerden birinin pantolonunu indirdi. Sözkonusu polis hakkında soruşturma başlatıldı.

Dünya 3 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Çevrecilerin düzenlediği protestodaki polis müdahalesinde yaklaşık 200 protestocu yaralandı. Fotoğraf: AA

Fransa’da emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran yasaya karşı başlatılan reformlarda polisin protestoculara uyguladığı şiddet had safhalara ulaştı. Öyle ki şimdiye kadar polislere yönelik 36 soruşturma açıldı.

Öte yandan binlerce çevrecinin Deux-Sevres’de yapay su havzalarının inşaatını protesto etmek amacıyla 25 Mart’ta başlattığı protestolarda da göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandı, 28 jandarma ve yaklaşık 200 gösterici yaralandı.

Eylemlerde yaralananlarla dayanışmak için ‘polis şiddetine karşı’ Paris, Lyon, Nantes, Lille gibi pek çok kentte insanlar perşembe akşamı sokaklara döküldü. Lyon’da sokağa dökülenlerin sayısı yaklaşık 3 bini buldu.

Gösterilerde yerel polis karakolu hedef alınırken, polis göstericilere sert müdahalede bulundu. Bir polis memurunun, göstericilerden birinin pantolonunu indirmesi ise bu şiddetin uç örneklerinden oldu. Olayın sosyal medyada yayılmasının üzerine Lyon Savcılığı, Ulusal Polis Soruşturma Birimi’nin (IGPN) sözkonusu polis hakkında soruşturma başlattığını açıkladı.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.