Kuzey Kore toprağına giren ABD askerinden haber yok: Kim hükümeti sessizliğini koruyor
ABD merkezli bir uydu izleme şirketinin uydu görüntülerinden elde ettiği bilgiler, Kuzey Kore'nin ana nükleer kompleksinde hareketlilik olduğunu gösteriyor.
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, sene başında nükleer cephaneliğinin artırılması, kıtalararası balistik füzenin geliştirilmesi ve ilk casus uydunun fırlatılması için talimat vermişti. Bu talimatın üzerinden sadece 3 ay geçmişken, ABD’li bir şirket uydu görüntülerinden elde ettiği bilgilere dayanarak, Kuzey Kore’nin ana nükleer tesisinde yüksek düzeyde hareketlilik görüldüğünü açıkladı.
Merkezi Washington’da bulunan ve Kuzey Kore’deki hareketlilikleri inceleyen 38 North uydu izleme şirketi, 3 ve 17 Mart tarihli görüntülerde hareketlilik tespit etti. Şirket bu hareketliliği, Yongbyon sahasındaki Deneysel Hafif Su Reaktörü’nün (ELWR) tamamlanmak üzere olduğu ve operasyonel duruma geçirilebileceği şeklinde yorumladı. Ayrıca Yongbyon’daki 5 megavatlık bir reaktörün çalışmaya devam ettiği ve ELWR’nin etrafında tesisin kapasitesini artırmak için destek binası inşaatına başlandığı belirtildi.
Öte yandan Kim’in yeni, daha küçük nükleer savaş başlıklarını incelerken çekilmiş fotoğrafları salı günü devlet medyası tarafından servis edilmişti.
Kuzey Kore’nin ayrıca “Haeil” olarak adlandırılan silahlı insansız deniz aracını 21-23 Mart tarihleri arasında test ettiği ve aracın 80 ila 150 metre derinlikte yaklaşık 59 saat boyunca ülkenin doğu kıyısı açıklarındaki sularda seyrettikten sonra infilak ettirildiği açıklanmıştı. Görevi, operasyonel bölgelere gizlice sızarak, sualtındaki infilakıyla süper ölçekli radyoaktif tsunami yaratıp, düşmanın deniz kuvvetlerini ve stratejik tesislerini yok etmek olan Haeil, 2012’den beri 50’den fazla testten geçmiş.
Kuzey Kore, ‘radyoaktif tsunami’ yaratabilecek yeni silahını test etti
Kuzey Kore’nin bu adımları tam da ABD ve Güney Kore’nin son 5 yıldaki en büyük askeri tatbikatının üzerine geldi. Doğu Denizi’ne iki hafta önce dört kez füze fırlatan Kuzey Kore, bu hafta da seyir füzeleri atarak, sözkonusu iki ülkenin bölgedeki askeri eylemlerinden rahatsızlığını gösterdi. Öte yandan Japonya ve Güney Kore’nin Asya’daki Kuzey Kore ve Çin tehlikesine karşı tüm anlaşmazlıkları kenara bırakarak el sıkışması da yine Kim Jong Un hükümetini gerilmesine yol açtı.
Kuzey Kore’den dün yapılan bir açıklamada, ABD ve Güney Kore’nin askeri tatbikatları ‘provokasyon’ olarak değerlendirildi. Washington ve Seul’e, ‘nükleer bir güçle karşı karşıya’ oldukları konusunda gözdağı verilen açıklamada, ‘Pyongyang’ın nükleer silahlarının nasıl kullanılacağının gayet açık olduğunun’ altı çizildi.