Starbucks, sendikalaşmanın öncüsünü işten kovdu

Starbucks, eski CEO’su Howard Schultz’un işçi ve sendika uygulamaları hakkında ifade vermesinden birkaç gün sonra, Starbucks mağazalarında sendikalaşma kampanyasını başlatan Alexis Rizzo’yu işten kovdu. Rizzo üzüntüsünü "Herşeyimi kaybetmek gibiydi" sözleriyle dile getirdi.

Ekonomi 3 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Starbucks, Starbucks Workers United sendikalaşma kampanyasını başlatan çalışanı Alexis Rizzo’nun işine son verdi. Starbucks’ta 7 yıl boyunca vardiya amiri olarak çalışan Rizzo, New York Buffalo’daki Genesee St. mağazasında yönetici olarak görev yapmış ve bu mağaza ülkede sendika kampanyasını kazanan ilk iki mağazadan biri olmuştu. Starbucks Workers United, Rizzo’nun işine son verildiğini cumartesi günü attığı bir tweet’le duyurarak “Bu en kötü haliyle bir misillemedir” dedi.

Rizzo’nun, şirketin eski CEO’su Shultz’un 29 Mart’ta ifade vermesinden sonra kovulması manidar bulundu.

CNBC, haberinde şirketin eski CEO’su Howard Schultz’un Capitol Hill’de kahve zincirinin sendikalaşmayı engellediği iddiasıyla ifade vermesinden birkaç gün sonra, Starbucks Workers United,  Alexis Rizzo’yu işten çıkardığını doğruladı.

“Kesinlikle kalbim kırıldı. Bu benim için sadece bir iş değildi. Ailem gibiydi” diyen Rizzo, duyduğu üzüntüyü “Her şeyimi kaybetmek gibiydi. 17 yaşımdan beri oradaydım. Benim tüm destek sistemim gibiydi ve sanırım bunu biliyorlardı” sözleriyle ifade etti.

Rizzo, duyduğu üzüntüyü “Bu benim için sadece bir iş değildi. Ailem gibiydi” sözleriyle anlattı.

Bernie Sanders baskı yapıyor

Rizzo, geçen hafta cuma günü vardiyası bittikten sonra mağaza yöneticilerinin kendisini kovduğunu söyledi. Kendisine bunun sebebinin dört kez geç kalması olduğunu söylediklerini vurgulayan Rizzo, çarşamba günkü Senato oturumunun bir sonucu olarak işten çıkarıldığından şüpheleniyor. Schultz çarşamba günü senatör Bernie Sanders’ın Starbucks’ın iş gücü ve sendika uygulamaları hakkındaki zor sorularıyla karşılaşmıştı. Vermont’u temsil eden sendika yanlısı bağımsız senatör Sanders, bir yıldan uzun bir süredir Starbucks’a sendikayı tanıması ve sendikalı kafelerle sözleşme görüşmeleri yapması için baskı yapıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.