Mustafa Varank ile Ali Mahir Başarır’ın ‘teğmenler’ kavgası: Hakaretler havada uçuştu
Milletvekili listelerinin teslim edilmesine üç gün kala ittifaklarda ortak liste arayışları hız kazandı. Hem iktidar hem de muhalefet daha çok sandalye kazandıracak formüller üzerinde çalışıyor. İttifaklar belli bölgeler üzerinde anlaşsa da görüşmeler son ana kadar sürecek gibi görünüyor.
Seçime 40 günden az bir süre kaldı. 8 Nisan’da ittifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için kura çekilecek. 9 Nisan’da ise milletvekili aday listeleri YSK’ye teslim edilecek. Liste teslimine üç gün kala tüm ittifakların ve partilerin gündemi milletvekili listeleri. Yeni seçim yasası tek liste ile seçime giren ittifaklara avantaj sağlıyor.
Cumhur İttifakı’nın ortağı olan Adalet ve Kalkınma Partisi(AK Parti), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Yeniden Refah Partisi(YRP) seçimlere ittifak çatısı altında, kendi isim ve logolarıyla gireceklerini açıklamıştı. Hür Dava Partisi(HÜDA PAR) ise AK Parti listelerinden seçime girecek.
BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre; AK Parti kulislerinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dört ve altında milletvekili olan bazı illerde ittifak ortaklarını ortak listeye ikna etmek için bizzat devreye gireceği konuşuluyor.
AK Parti’de 19 seçim çevresinde “ortak liste” çıkarılması ve bunun en az 10’unun MHP ile ortak liste olması hesabı yapılıyor. BBP ve YRP ile yapılacak görüşmeler sonrasında da bu partilerin seçime girme hakkını sağlamak için 41 ilde seçime girmesi, seçilebilir yerlerden adayların, HÜDAPAR ile olduğu gibi AK Parti listelerinden aday gösterilebileceği belirtiliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay dahil, bakanların tamamına yakınını milletvekili adayı göstermeyi planladığını açıklamıştı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ise “affını” istediği AK Parti kulislere yansımıştı. Sayın’ın parti kaynaklarına dayandırdığı habere göre iki bakan adaylık başvurusunda da bulunmadı.
Millet İttifakı’nda da en çok sandalye kazandıracak formül arayışları devam ediyor. CHP ve İYİ Parti, 10 ilde aday listeleri için “fermuar” modelinde anlaştı. Buna göre, 10 ilin 7’sinde CHP’nin adayı, 3’ünde İYİ Parti’nin adayı ilk sırada yer alacak.
Listede her iki parti adayının birbirini izlediği fermuar yöntemi, ağırlıklı olarak milletvekili sayısı 5 ve altında olan Aksaray, Gümüşhane ve Çorum gibi küçük illerde uygulanacak. Fermuar modeliyle seçime girilecek illerdeki aday liste sıralaması, CHP ve İYİ Parti’nin önceki seçimlerde aldığı oy oranı ve seçmenin eğilimine göre belirlenecek.
Öte yandan Saadet Partisi, Deva Partisi ve Gelecek Partisi arasında süren “ittifak içinde ittifak” görüşmeleri sonuçsuz kaldı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek ve DEVA partileri ile ortak listede anlaşamadıklarını söyledi.
Sözcü TV’de konuşan Karamollaoğlu, ”Bendeniz ittifak içinde ittifak diye adlandırdığımız üçlü ittifakı önemsiyordum. AK Parti’den kopan oyları cezbederiz diye düşündük ama bu konuda maalesef ittifak sağlayamadık” dedi.
Karamollaoğlu, “DEVA Partisi ağırlıklı olarak, ‘bizim logomuz altında seçime girelim’ dedi. Biz de ‘bu mantıklı olmaz’ dedik. Biz 7-8 kere seçime girmiş 20 yıllık bir partiyiz” ifadesini kullandı. Karamollaoğlu, ”İttifak bizim amblemimiz altında olmalı yoksa biz seçim kurullarında, sandık kurullarında yokuz dedik. Ama anlaşamadık son noktaya da geldik” diye konuştu.
Hakkında kapatma davası devam eden HDP, seçimlere Yeşil Sol Parti listeleriyle girme kararı almış, TİP dışında ittifakın tüm bileşenleri ortak liste kararında uzlaşmıştı. Son günlerde HDP’den TİP’e yönelik hem eleştiri hem de ortak liste çağrıları yoğunlaşmış, TİP Genel Başkanı Erkan Baş eleştirilere “En çok milletvekili çıkaracak formül üzerinde uzlaştık” sözleriyle yanıt vermişti.
HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın seçime nasıl gireceğinin netleştiğini açıkladı. Demirtaş’ın Twitter’dan paylaşım yaparak duyurduğu açıklamayla Yeşil Sol Parti ile Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) ittifak çatısı altında kendi amblemleri ile seçime gireceklerini belirtti.
Demirtaş yaptığı paylaşımda, “Uzun tartışmalar ve değerlendirmeler sonucunda, Emek ve Özgürlük İttifakının seçime nasıl gireceği artık netleşti. Herkes, hepimiz görüşlerimizi paylaştık. Bundan sonrası ortak karara saygı duymak, destek vermektir.
Türkiye İşçi Partili arkadaşlarımıza, İttifak çatısı altında kendi amblemleriyle girecekleri seçimde başarılar diliyoruz. Bizler de hep birlikte, Yeşil Sol Parti’yi en az 100 milletvekiliyle Meclis’e göndermek için canla başla çalışıyoruz. Şimdi Yeşil Sol zamanı. İş zamanı, çalışma zamanı, başarma zamanı. Hepimize kolay gelsin” dedi.