‘AYM kapatılmalı’ diyen Bahçeli, başkan Arslan’ı şahsen hedef aldı

MHP lideri Devlet Bahçeli yargı kriziyle ilgili ilk kez konuştu. Daha önce defalarca AYM’nin kapatılması çağrısı yapan Bahçeli, “AYM hukuk düzeninin safrasıdır, ya kapatılmalı ya yeniden yapılandırılmalıdır” dedi. AYM Başkanına “Türk devletiyle uğraşma, cesaretin varsa Kandil’e git” diye seslendi.

Siyaset 14 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasındaki krizle ilgili ilk kez konuştu. Bahçeli “AYM hukuk düzeninin sancısıdır, safrasıdır. Yargıtay kararının gereği TBMM’de derhal yapılmalıdır” dedi. AYM Başkanı Zühtü Arslan için ağır bir dil kullanan Arslan’a “Kandil’e git” diye seslendi: “Bu kişinin haddini ve hududunu çok açık şekilde aştığını düşünüyoruz. Türk devletiyle uğraşma, cesaretin varsa Kandil’e git. Mahkeme başkanı objektifliğini ve tarafsızlığını kaybetmiş, Türkiye’nin yeni yönetim sistemiyle, milli birlik ve kardeşliğe cephe almıştır.”

Anayasa Mahkemesi’nin hapisteki TİP milletvekili Can Atalay ile ilgili hak ihlali verip Atalay’ın tahliyesine hükmetmesinin ardından başlayan yargı krizi sürüyor, Anayasa Mahkemesi kararı hâlâ uygulanmadı. Yerel mahkeme tahliye kararı için topu Yargıtay’a atmış, Yargıtay ise AYM’nin yetkisini aştığını söyleyerek üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Krizle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan önce Yargıtay’dan yana tavır alıp yeni anayasa çağrısı yapmış, daha sonra “taraf değil hakemiz” demişti.

Daha önce birçok kez Anayasa Mahkemesi’nin kapatılması ve yapısının değiştirilmesi çağrısı yapan Cumhur İttifakı’nın ortağı Devlet Bahçeli ise daha açık ve sert konuştu.

Erdoğan'ın yargı krizinde önceliği yasa değil uzlaştırmaErdoğan’ın yargı krizinde önceliği yasa değil uzlaştırma

AYM ile Yargıtay arasındaki gerilimi hukuk güvenliği açısından arzu etmediğini söyleyen Bahçeli konuşmasının başında “Bir kahırdan çok lütuf doğacaktır” diyerek konuşmanın nereye varacağının sinyallerini verdi.

Bahçeli yüksek mahkemeler arasındaki görüş farkları için “zenginlik” ifadesini kullandı, “Yapıcı eleştiriler, derinlikli düşünceler hukuk müktesebatını ve hukukun üstünlüğünü güçlendirecektir” dedi. Yargıdaki krizi “devlet krizi” olarak tanımlayan muhalefete ise “sefil siyasi partiler” diyen Bahçeli “Kriz ayini yapanlara açıkça söylüyorum ki avuçlarını yalayacaklar ve hevesleri kursaklarında kalacak” diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi’ni “adalet ve hukuk düzeninin safrası ve sancısı” diye tanımlayan  Bahçeli sözü HDP’nin kapatılması davasına getirdi, “Bu mahkeme cezası kesinleşmiş TİP milletvekili Can Atalay ile ilgili hak ihlali kararı açıklamıştır. Başvurunun üç ayda sonuçlanması HDP’nin kapatılması davasında neden aynı hızda davranılmadığı sorusunu  akıllara getirmiştir” dedi. Ardından TBMM’ye çağrı yaparak “Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararının gereği TBMM’de derhal yapılmalı, konu kapatılmalıdır” diyerek Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi gerektiğini savundu.

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararla yetkini aştığını savunan Bahçeli “Gazi Meclis Anayasa Mahkemesi vesayeti altında değildir. Milletten büyük bir güç yoktur. AYM, süper temyiz makamı değildir. Yargıtay görevini eksiksiz yaptı. Tartışmanın ardından AYM’nin verdiği karar var. AYM yetki alanını genişleterek TBMM’ye parmak sallamaktadır. AYM yetkilerini aştı ve yargısal aktivizm yaptı. AYM zulmün yanında, milletin karşısında yer almıştır. PKK ve FETÖ’cülere can simidi olmuştur” dedi.

AYM Başkanı Zühtü Arslan’a “Kandil’e git” diye seslenen Bahçeli “Bu kişinin haddini ve hududunu çok açık şekilde aştığını düşünüyoruz. Türk devletiyle uğraşma, cesaretin varsa Kandil’e git. Mahkeme başkanı objektifliğini ve tarafsızlığını kaybetmiş, Türkiye’nin yeni yönetim sistemiyle, milli birlik ve kardeşliğe cephe almıştır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in yargıda yaşanan krizi “darbe” olarak değerlendirmesini de sert sözlerle eleştiren Bahçeli “Sokak çağrısı yapanlar, karanlığa hizmet edenler izansızlar ve ilkesizlerdir. Meclis’te oturma eylemi yapmak küstahlıktır, seviyesizliktir, hadsizliktir. Oturanlara sesleniyorum, siz oturmaya devam edin, Türk milleti size Osmanlı şamarını vura vura 31 Mart’ta kaldırmasını da bilecektir” dedi.

Bahçeli AYM’nin ya kapatılması ya da yeniden yapılandırılması gerektiğini savundu.

‘Netanyahu Lahey’de yargılanmalı’

Gazze’de süren savaşa da değinen Bahçeli kalıcı barış sağlanması gerektiğini belirtti, Avrupa Birliği’nin çağrılarının inandırıcılığı olmadığını söyledi. Bahçeli “İlk olarak İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaların durması ve insani yardım koridorlarının açılması şarttır. Derhal ateşkes sağlanmalıdır. İsrail tazminata mahkum edilmelidir. Netanyahu savaş suçlarından Lahey’de yargılanmalı” dedi.

İBB Başkanını evine göndereceğiz

MHP lideri 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için “Hiçbir şeyi şansa bırakmayacağız. Sömürü çarkında öğütülen, iktidara değil Türkiye’ye muhalefet eden partilere meydanın boş olmadığını öğreteceğiz. Vakti yeterse İstanbul’a uğrayan belediye başkanını evine göndereceğiz. CHP ve HDP yönetimindeki belediyeleri cumhurun yönetimi ile birleştireceğiz. Kayıp yıllar Allah’ın izni ile son bulacak. Merkezi yönetim ile yerel yönetimler tek ses olacak. Belediye kaynaklarını bölücülere sevk edenlerden milletimiz hesap soracak” diye konuştu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.