‘Yargı krizi AB’nin hukuk raporunun üstüne geldi’

Associated Press (AP) dünyadaki abonelerine geçtiği Yargıtay-AYM arasındaki krizi ‘endişe yaratıyor’ ifadesiyle geçti ve bu krizin AB'nin ülkede adaletin gerilediğini saptayan raporuyla aynı zamana denk geldiğine dikkat çekti.

Siyaset 10 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

ABD’nin önde gelen haber ajansı Associated Press (AP), 99 ülkedeki 248 haber bürosundan en az 1300 gazete ve yayın kuruluşuna geçtiği haberinde Can Atalay’ın “serbest bırakılması” konusunda karşı karşıya gelen AYM ve Yargıtay arasındaki çatışmanın Türkiye’de hukuk devletinin erozyonuna ilişkin kaygılara yol açtığını duyurdu.

AP haberinde “İki yüksek mahkeme arasındaki çatışmanın, Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organının Türkiye’nin üyelik sürecine ilişkin ülkenin demokratik kurumlarının ciddi eksiklikleri, yargıda gerilemeyi ve insan hakları ile temel haklarda kötüleşmeyi eleştiren raporuyla çakıştığına” da dikkat çekti.

‘Eşi, benzeri görülmemiş bir adım’

Bianet’in çevirisine göre; AP, “Yargıtay’ın, Çarşamba günü, hapisteyken milletvekili seçilen Can Atalay’ın serbest bırakılmasını isteyen Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymayacağını” açıkladığına yer verdiği haberinde “ayrıca, siyasetçinin serbest bırakılması yönünde karar veren AYM yargıçlarına karşı anayasa ihlali suçlamasıyla suç duyurusunda bulunması” ve “milletvekilinin görevden alınma sürecini başlatmak için parlamentoya talimat vereceğini açıklaması” için de “eşi benzeri görülmemiş bir adım” ifadesini kullandı.

Özel’in yorumuna yer verildi

AP, Yargıtay’ın AYM’yi – Türkiye’nin en yüksek mahkemesi – ihlalle suçlama kararının, “yargı sisteminin durumuyla ilgili geniş çaplı eleştiri ve kaygılara yol açtığını” duyurdu.

AP, ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP), Yargıtay kararını parlamentoyu devirmeye yönelik bir “darbe girişimi” olarak tanımlayarak düzenlediği acil bir toplantıyı ve toplantının sonunda CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, “Karar sadece Can Atalay’a yönelik değil. “Bu, anayasaya karşı direniş, anayasal düzeni ortadan kaldırma ve ayaklanma girişimidir” sözlerini de haberleştirdi.

Yazıcı’nın paylaşımı da haberde yer buldu

AP, hükümetten derhal bir yorum gelmediğini bildirdi, ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Genel Başkan Yardımcılarından Hayati Yazıcı’nın X’ten paylaştığı mesajını alıntıladı:

“Hiç olmaması gereken bir olay yaşıyoruz. Ne yazık! Devleti oluşturan erkler, sorun çözümler. Asla sorun üretmez, üretemez.”

AP üyesi: Yargıtay’ın kararı gerçeküstü

Avrupa Parlamentosu’nun sosyalist üyelerinden Nacho Sánchez Amor da Türkiye’de Yargıtay’ın AYM’ye karşı bayrak açmasını sosyal medya üzerinden değerlendirdi.

Yargıtay’ın kararını “gerçeküstü” olarak nitelendiren Amor, bu kararın benzeri görülmemiş bir krize yol açtığını ve yakın zamanda Avrupa Birliği kurumları tarafından Türkiye’deki yargı düzenine ilişkin yapılan uyarıları haklı çıkardığını belirtti.

 

 

Yargıtay uzun uzun 14. maddeyi tartıştı, Anayasanın 13. maddesinden hiç söz etmediYargıtay uzun uzun 14. maddeyi tartıştı, Anayasanın 13. maddesinden hiç söz etmedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.