50 yıllık hayal gerçekleşiyor: İstanbul Ansiklopedisi için geri sayım

Reşad Ekrem Koçu’nun yarım kalan ‘İstanbul Ansiklopedisi’ dijital ortamda erişime açılıyor. Salt ve Kadir Has Üniversitesi’nin ortaklaşa sürdürdüğü proje kapsamında binlerce belge dijital ortama aktarılıyor. Ortaya çıkan belgeler Salt'ta sergilenecek.

Kültür Sanat 7 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İstanbul Ansiklopedisi dijital erişime açılıyor.

1975 yılında hayatını kaybeden Reşad Ekrem Koçu’nun büyük emek verdiği ‘İstanbul Ansiklopedisi’ Salt Müzesi ve Kadir Has Üniversitesi’nin ortak projesiyle tamamlanıyor. Ansiklopedinin eksik maddeleri tamamlanmasıyla birlikte ortaya çıkacak olan büyük arşiv, erişime açılacak.

Süreç 2018’de yeniden başladı

Yarım kalan İstanbul Ansiklopedisi üzerinde 1944-1973 yılları arasında neredeyse 20 yıl boyunca çalışan Reşad Ekrem Koçu, kentin ‘muazzam kütüğünü’ ortaya çıkarmak için yola çıkmıştı. Bu amaçla projeyi üstlenen Salt Müzesi ve Kadir Has Üniversitesi tünelin ucunu gördü. Koçu hayattayken 11 cildini tamamlayıp G harfine kadar ulaştırdığı projeyi Kadir Has Üniversitesi 2018 yılında devralmıştı. Yaklaşık 20 bin materyalden oluşan İstanbul Ansiklopedisi Arşivi, Koçu’nun tasarı aşamasında kalmış ciltlerin yanı sıra kişisel arşivindeki 1460 yayını da içeriyor.

Sergisi de geliyor

Projenin bir ayağı da Salt Galata’da sergi olarak karşımıza çıkacak. 24 Mayıs–29 Ekim tarihlerinde Salt Galata’da gerçekleştirilecek ‘Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi’ sergisi, yayımlanmamış ciltlerin yanı sıra Koçu’nun derlediği notlara ışık tutarak 20. yüzyıl İstanbul’una farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlıyor.

Yunanistan, Parthenon için bir minik zafer elde etti, Vatikan’daki heykeller geri geldi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.