CHP ile Memleket Partisi arasındaki ‘Teklif geldi-Gelmedi’ tartışması bir komediye dönüşmek üzere

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Muharrem İnce'ye bir teklif yapıldığını açıklamasının ardından muhalefette 'davet' polemiği büyüyor. CHP'li Fikri Sağlar ve CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Kılıçdaroğlu'nu doğrularken Muharrem İnce kendisine bir davet gelmediğini söyledi.

Siyaset 7 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Türkiye siyaset gündeminin bugünlerdeki maddelerinden biri, Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanı adaylığı. Kamuoyunun bir bölümü, İnce’yi Kemal Kılıçdaroğlu’na rakip aday olarak ortaya çıktığı için sert biçimde eleştiriyor, Muharrem İnce ise adaylığını savunuyor, kendilerine adaylıktan çekilmesi için bir teklif gelmediğini söylemeye devam ediyor.

Bu konu tam kapanmaya yaklaşmıştı, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün Habertürk’te katıldığı programda Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’yle görüşüldüğünü Muharrem İnce’nin ise teklifi kabul etmediğini söyledi. Oysa İnce kendisine bir teklif gelmediğini söylemeye devam etti.

Kılıçdaroğlu ilk kez açıkladı: Muharrem İnce'ye bir teklif yapıldıKılıçdaroğlu ilk kez açıkladı: Muharrem İnce’ye bir teklif yapıldı

Peki iki liderden biri yalan mı söylüyor? Dün yavaş yavaş bu sır perdesi aralanmaya başladı. CHP’den Fikri Sağlar dün Twitter üzerinden bir seri açıklama yaparak İnce ile Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bilgisi dahilinde bir görüşme yaptığını, ittifak teklifini ilettiğini ama red cevabı aldığını söyledi.

Yalnız Fikri Sağlar’ın açıklamasında bir ayrıntı önemli: Fikri Sağlar, İnce ile görüşmesinin 3 Nisanda olduğunu söylüyor. Oysa Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce Cumhurbaşkanı aday listelerinin kesinleştiği 30 Mart öncesinde görüşmüşlerdi ve Kılıçdaroğlu İnce’ye teklifin bu görüşmeden önce yapıldığını söylüyordu.

Fikri Sağlar ile görüşmesinde İnce adaylıktan çekilse bile ismi oy pusulasında kalmaya devam edebilecekti; çünkü o sırada YSK onu aday olarak tanımış, hatta İnce’nin pusulada hangi sırada yer alacağına dair kura bile çekilmişti.

İnce: Kılıçdaroğlu yanıltılmış olabilir

Bu duruma rağmen Fikri Sağlar’ın açıklamalarının ardından gözler bir kez daha Muharrem İnce’ye döndü. İnce de Twitter üzerinden bir dizi mesaj paylaşıp kendisine adaylığının kesinleşmesinden önce ‘dostlar aracılığıyla’ partisine teklifler geldiğini doğruladı  ‘Partimizi ziyaretleri öncesinde bir geri dönüş olmadı’ dedi. Anlaşılan Kılıçdaroğlu ile bire bir görüşmesi sırasında da İnce’ye resmen bir teklif iletilmemişti.

İnce, adaylığının kesinleşmesinin ardından Fikri Sağlar dahil bazı kişilerin kendisine geldiğini de kabul etti, ‘Daha sonra kamuoyunda bu konu ile ilgili tepkileri bastırmak için olsa gerek adayların kesinleşmesinden sonra hatırlı dostları araya sokarak bazı teklifler yapılıyormuş gibi yapılmıştır’ dedi.

Engin Altay: İki kez görüldü

Ancak mesele burada bitmiyor; çünkü CHP’den İnce ile görüşme ve teklif götürme konusunda başka açıklamalar da yapıldı.

Örneğin, Muharrem İnce ile yapılan görüşmeye ilişkin açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay,  “Kamuoyunun Bilgisine; Memleket Partisi genel merkezine yapılan ziyaretin ardından aynı gün ve ertesi gün (29-30 Mart), Sayın İnce ile iki kez görüşme gerçekleştirilmiştir. Maalesef önerilerimize uygun bir yanıt alınamamıştır” dedi.

İnce: İftiralarla ilgili açıklama yapsın

Engin Altay’a sosyal medya hesabı üzerinden yanıt veren Muharrem İnce, “Sayın Fikri Sağlar ziyaretime geldiğinde kesin aday listesi Resmi Gazete’de yayınlanmış, kura çekilmişti, iş işten geçmişti. Sayın Engin Altay bir açıklama yapacaksa kendisine 2018 seçim gecesi ile ilgili bana atılan iftiralar konusunda açıklama yapmasını tavsiye ediyorum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığımız görüşmede ise deprem bölgesi, seçim güvenliği ve troller dışında bir konu görüşmedik” diye konuştu.

İnce, Engin Altay’a olan kızgınlığını ifade ediyor ama onun ’29 ve 30 Mart’ta İnce’yle iki kez görüşüldü, teklif götürüldü’ iddiasına cevap vermiyor, bu sözleri ne yalanlıyor ne doğruluyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.