Festivalde bir ilk: Nobel’li bir yazar, Annie Ernaux İstanbul’a geliyor

Kültür Sanat 9 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

SUPER 8 YILLARI

İstanbul Film Festivali tarihinde bir ilk. Festival Oscar’lı, Altın Palmiye’li, Altın Ayı’lı pek çok sinemacıyı ağırladı şimdiye kadar. Ama ilk defa Nobel Edebiyat Ödülü alan bir yazar festival için İstanbul’a gelecek. Hoş Nobel’li yazarımız Orhan Pamuk’ın önceki yıllarda festivalde görünmüşlüğü yok değil. Ama ilk defa Nobel’li bir yazar bir filmiyle festivale katılıyor.

Geçen yıl Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Fransız yazar Annie Ernaux’tan bahsediyoruz. Yazar, İstanbul Film Festivali kapsamında, oğluyla birlikte çektiği ‘Super 8 Yılları’ filminin gösterimine katılmak için 13 Nisan’da yazar İstanbul’da olacak. 2022 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Annie Ernaux’nun oğlu David Ernaux-Briot’nun ile yönettiği ‘Super-8 Yılları’, Annie Ernaux’nun yazarlığa adım atmadan önce çekilmiş 8mm hatıra filmlerini bir araya getiriyor

13 Nisan’da Fransız Kültür Merkezi’nde

Yazar film için “1972 ile 1981 yılları arasında çekilmiş super-8 filmleri yeniden izlerken, bunların yalnızca bir aile arşivi olmadığını, aynı zamanda 1968’den sonraki on yıl boyunca toplumsal bir sınıfın eğlencelerine, yaşam tarzına ve özlemlerine tanıklık ettiğini de gördüm. Bu sessiz görüntüleri, mahrem olanı toplumsal olanla ve tarihle birleştiren bir hikâyeye dahil etmek, o yılların tadını ve rengini aktarmak istedim” demişti.

Aralarında ‘Babamın Yeri’, ‘Bir Kadın’, ‘The Possession’, ‘Seneler’ ve ‘Kürtaj’ın da bulunduğu 20’ye yakın kurmaca ve anı kitabının yazarı olan Annie Ernaux, birçokları tarafından Fransa’nın en önemli edebi sesi olarak kabul ediliyor. ‘Super-8 Yılları’, prömiyerini Cannes’da Yönetmenlerin On Beş Günü bölümü kapsamında yapmıştı. Filmin ilk gösterimi 13 Nisan’da saat 16.00 Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacak. Yazar da filmin gösterimine katılacak.

Biletler için tıklayınız.

Adaletin bile zorlandığı davaAdaletin bile zorlandığı dava

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.