Ay’a gidecek Kanadalı astronota göre işler kötü giderse NASA Kanada’yı sorumlu tutacak

Herhangi bir sorun çıkmazsa gelecek sene Ay'a gidecek dört astronottan biri Kanadalı. Kanadalı astronot Jeremy Hansen'a göre NASA'nın kendisini seçmesinin nedeni, işler yolunda gitmezse Kanada'yı suçlamak.

Bilim Teknoloji 10 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

NASA, 50 yıl sonra Artemis programı kapsamında Ay’a ilk kez insan gönderecek. Bu astronotlar arasında bir kadın, bir siyah ve bir Kanadalı bulunuyor. Bu çerçevede Kanadalı astronot Jeremy Hansen, ‘Late Show’ programında Stephen Colbert’e röportaj verdi. ABD’li meslektaşları Christina Koch, Victor Glover ve Reid Wiseman ile Ay’a gönderilmek için neden kendisinin seçildiği sorusuna Hansen, ‘South Park’ı referans alarak bir espri patlattı.

Bunun öncesinde Colbert, Kanadalı astronota hitaben, “Önce şu bariz gerçeği bir söyleyelim. Sen Kanadalısın ama seni koltuğun en sonuna oturtmamızın sebebi bu değil” dedi ve bunun hemen ardından, “Bu nasıl oldu? Yani NASA’ya nasıl geldin?” diye sordu.

Hansen ise bir Kanadalıya yakışacak kibarlıkla, “Birden çok sebebi var, istediğinizi seçebilirsiniz” dedi ve bütün seyircileri kahkahaya boğan, “Görevde bir şeyler ters giderse NASA, Kanada’yı suçlayabilecek” sözlerini dile getirdi. Kanadalı astronotun esprisine katıla katıla gülen Colbert, öyle bir şey olursa Kanadalıların sadece ‘özür dileyeceğini’ belirtti. Hansen ise sözlerine, “Yani hepimiz güvence altındayız. Bu harika bir sigorta poliçesi” diyerek devam etti.

Uzay diplomasisi

Şakayı bir kenara bırakan Hansen, Ay görevinde NASA’nın Kanada Uzay Ajansı ile çalışmayı seçmesinin gerçek nedeninin eski moda ‘ABD liderliği’ olduğunu söyledi. “ABD Ay’a tekrar gitmek istese ve bunun için Kanada’ya ihtiyaç duymasa Kanada’da kimse buna alınmazdı” diyen Hansen, “Bu bilinçli bir karardı, büyük düşünüyorlar. Küresel bir ortaklık kurmak istiyorlar ve bence bu ABD açısından muazzam bir liderlik” diye belirtti.

“Kanada bunu gerçekten takdir ediyor” diye ekleyen Hansen sözlerini, “Bu bizi de yükseltiyor ve dehamızı ortaya koymamızı sağlıyor. Kanada’da işbirliğine katabileceğimiz daha pek çok dahi var” vurgusunda bulundu.

Hansen yaptığı şakanın aslında 20 yıllık South Park’a gönderme olduğunun farkında mıydı bilinmez ama oldukça iyi bir mizah anlayışına sahip olduğu ortada. Biz de bu vesileyle South Park’ın ‘Blame Canada’ (Kanada’yı suçla) parçasını hatırlayalım.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.