Meclis ilk gün medeni biçimde açıldı ama bu medeniyet yadırganıp haber, hatta polemik konusu oldu
Siyasi partiler 14 Mayıs'taki seçimler için milletvekili adaylarını açıkladı. Kültür sanat dünyasından çok az isim vekil listelerinde kendilerine yer bulabildi. Sinemacılar listelerde ağırlıkta olunca, bu acı gerçeği anlatacakları 'Nasipse Vekiliz' adlı bir film çekmeleri beklentisine girdik.
Türkiye, dün siyasi partilerin Yüksek Seçim Kurulu’na milletvekili aday listelerini teslim etmesiyle seçim sürecine resmen girdi. 14 Mayıs’a kadar artık kıyasına bir yarış izleyeceğiz. Partilerin listelerinde hatırı sayılır sayıda kültür sanat dünyasından isim de yer aldı demek isterdik ama maalesef bu cümle başka seçimlere kaldı. Çünkü sanatçılar beklenen oranda vekil listelerinde kendilerine yer bulamadı.
Sanatçılar arasında sinemacılar ağırlıkta. Bunun için Meclis’e kültür sanat dünyasını temsil etmek sinemacılara düşüyor. Dört yönetmen Sırrı Süreyya Önder (Yeşil Sol Parti), Sinan Karahan (CHP), Elmas Arus (CHP), Onur Aydın (CHP) listelerde kendilerine yer buldu. Onları oyuncular grubu takip ediyor: İlyas Salman (TKP), Barış Atay (TİP), Mehmet Aslantuğ (TİP), Serhat Özcan (TİP), Kerem Fırtına (Yeşiller Sol Parti) ve Özlem Balcı (MHP). Yine yazar Mahir Ünsal Eriş de TİP’den aday. Yazar ve oyuncu Bahadır Yenişehirlioğlu ile müzisyen Yücel Arsen de Ak Parti’den milletvekili adayı olan isimler.
Bizim tespit ettiğimiz kadarıyla hepi topu bu kadarlar… Her siyasi parti söz konusu kültür sanat olunca büyük sözler etmeyi çok seviyor ama iş milletvekili temsiliyetine gelince kültür sanat dünyasına kenar süsü muamelesi yapılıyor, acı gerçek bu.
Peki eldeki bu kadroyla ne yapılır? Olsa olsa bir film çekilebilir. Filmimize Ercan Kesal’ın ‘Nasipse Adayız’ı ilham verdi. Bu filmden ilham almamız da boşuna değil. Ne de olsa ‘Nasipse Adayız’ bu memlekette vekil adayı bile olmanın ne kadar zor, siyaset dünyasının ne kadar entrikalarla dolu olduğu anlatıyordu.
Kim yönetecek filmi derseniz? Milletvekili adaylarının filmografilerine bakınca Sırrı Süreyya Önder öne çıkıyor. Çünkü Önder’in filmleri hem kitlelerle buluşabiliyor hem de festivallerden ödül alabiliyor. Onur Aydın da yönetmen yardımcısı olabilir. Ki uzun bir süre sinema ve dizi sektöründe yönetmen yardımcılığı yapmışlığı var. Zengin bir oyuncu kadromuz var elde. Ama maalesef kadın oyuncumuz bir tane var elde: Özlem Balcı. Bir kadın oyuncu ile film olur mu derseniz bu ayıp da siyasi partilerimizin. Biz de mecburen ağırlıklı olarak erkek oyuncularla yola devam ediyoruz. Balcı ile birlikte İlyas Salman, Mehmet Aslantuğ, Barış Atay, Kerem Fırtına, Serhat Özcan, Bahadır Yenişehirlioğlu’dan oluşan oyuncu kadrosuyla ‘Nasipse Vekiliz’ filmimiz gişede oldukça iddialı olabilir! Elimizdeki tek müzisyen Yücel Arsen. Bunun için filmin müziklerini yapmak da Arsen’e düşüyor.
Ne anlatacak film? Eldeki kadronun gerçekleri eğip bükmeden sanatlarına yansıttıkları göz önüne alınırsa, kendi gerçekliklerini filmde almaları en akla uygun olanı. Bunun için filmin konusu bir grup sanatçının Meclis’e girme ya da girememe hikayesi olacak. Hem böylece Özlem Balcı’yla birlikte, CHP’den milletvekili aday adayı olan ama listelerde yer alamayan Filiz Taçbaş, Candan Erçetin’e de rol verebiliriz. Böylece Meclis’te yeterince göremediğimiz kadın sanatçı temsilini filmimizde görürüz ve sanat bir kez daha siyasete yol göstermiş olur.
Tabii iyi bir senaryo olmadan iyi bir film çekmek imkansız. Sinemamızın güzide seçim filmleri olan ‘Zübük’, ‘Koltuk Belası’, ‘Hükümet Kadın’, ‘Sayın Başkan’ filmlerini bütün adayların izlediklerini düşünüyoruz ve onlardan yeni şeyler söylemelerini bekliyoruz. Bunun için kolektif bir çalışma yapılabilir. Filmografileri düşünüldüğünde senarist kimliği en baskın kişi yine Sırrı Süreyya Önder. Ki kendisinin senaryo atölyeleri düzenlemişliği de var. Masanın başına o geçebilir. Onur Aydın ile yazar Bahadır Yenişehirlioğlu ve Mahir Ünsal Eriş de güçlü kalemleriyle hikayeyi biçimlendirme, olay örgüsü kurma ama özellikle diyalog yazımında Önder’e yardımcı olacakları beklentisi içerisindeyiz.
‘Nasipse Vekiliz’ filmini çekmek için çok vakit yok. Ama sinemacılar maharetli insanlardır, tüm tecrübeleriyle işi kotaracaklarına eminiz. Sete çıktıklarında “Çok iyi bir ekip bir araya geldik, birlikte çok güzel bir film yapacağız” klişesine uygun sözler edeceklerine de… Sinan Karahan ve Elmas Arus ise tüm bu film sürecini bir belgeselle taçlandırabilirler. Çünkü onlar belgesel filmleriyle öne çıkan isimler.
Filmin galası Meclis’te yapılır diye tahmin ediyoruz. Tüm siyasi partilerin genel başkanları şöyle salonun en önünde yerlerini alırlar. Kültür sanatın ne kadar önemli olduğunu anlatan mesajlar verirler. Sanatın birleştiriciliğinden dem vururlar ve aralarındaki buzların sanatla eridiğini gösteren görüntüler verirler basına. Sonra herhalde, genelde öyle oluyor, film başladıktan 15 dakika sonra salonun karanlığında sessizce ayrılırlar salondan. Çünkü benzer filmleri daha önce izlemiş olsalardı Meclis’in kapılarını sanatçılara bu denli kapatmazlardı.