Bir garip hamle! Dünya şampiyonu satranç ustası fare kurbanı

Satranç dünya şampiyonu Magnus Carlsen, avantajlı olduğu oyunda fare kurbanı oldu. Vezirini kaptıran satranç efsanesi oyunu kaybetti.

Spor 10 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

30 Kasım 1990 doğumlu Norveçli satranç büyükustası Magnus Carlsen, Dünya Satranç Şampiyonu, Dünya Hızlı Satranç Şampiyonu ve Dünya Yıldırım Satranç Şampiyonu unvanını elinde bulunduruyor. 13.5 yaşında büyükusta unvanını kazanan Magnus Carlsen, satranç dahisi olarak biliniyor. 2014, 2016, 2018 ve 2021 Dünya Satranç Şampiyonluğu’nu da kazanan Carlsen, Champions Chess Tour Chessable Masters 2023 Kaybedenler Finali’ni mouse hatasıyla kaybetti.

Satranç dünyasını karıştıran cinsel taciz skandalıSatranç dünyasını karıştıran cinsel taciz skandalı

Carlsen, kendisi gibi büyükusta olan Hikaru Nakamura ile büyük finalde Fabiano Caruana’nın rakibi olmak için satranç tahtasına oturdu. Carlsen ve Nakamura, iki kez berabere kaldı. Bunun üzerine Armageddon oyununa gidildi. Armageddon’da maç berabere biterse siyah taraf kazanmış sayılıyor. Ancak siyahla oynayan oyuncunun süre dezavantajı oluyor. Beyaz taşlarla oynayan Carlsen avantajlı durumdayken vezirini B6’ya götürmek isterken yanlışlıkla F6’da bıraktı. 35 yaşındaki Nakamura, bu hatalı hamle sayesinde şahı ile veziri alarak bir anda oyunu lehine çevirdi. Maçı yorumlayan David Howell, Carlsen’ın hatalı hamlesinden sonra “Ne oldu orada öyle? Sanırım Magnus’un faresi kaydı” yorumunu yaptı. Carlsen’i deviren Nakaumura büyük finalde de Caruana’yı yenerek Chessable Masters’ta zafere ulaştı. Hikaru Nakamura, Magnus Carlsen’ı yendikten sonra “Onun tüm zamanların en iyi oyuncusu olduğunu biliyorum ama her maçı kazanamaz” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.