Fransa’dan Çin’e dev konteyner gemileri için 3.2 milyar dolarlık imza

Dünyanın en büyük gemi inşa şirketi Çinli CSSC Fransız gemicilik devi CMA CGM için 4 dev, 12 adet de orta büyüklükte konteyner gemisi inşa edecek. CSSC 24 bin 116 TEU kapasiteyle dünyanın en büyük konteyner gemisi olan MSC Tessa'yı da MSC'ye teslim etmişti.

Ekonomi 10 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Şi Cinping ve Macron ekonomik ilişkileri gelinmek için bir araya geldiler.

Airbus’ın Çin’de üretim hattı sayısını artırma kararıyla gerginleşmesi beklenen Fransız- ABD ekonomik ilişkileri, atılan yeni bir imzayla daha sıkıntılı bir duruma girebilir. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Çin ziyaretinde iki ülke arasında gemicilik sektöründe rekor düzeyde bir anlaşmaya imza atıldı.

Çinli ekonomi ve finans haberleri servisi Caixin’in haberine göre, Fransız gemicilik şirketi CMA CGM, Çin Devlet Gemi Yapım Şirketi (CSSC) ile 16 büyük konteyner gemisinin yapımı için anlaşmaya vardı. Toplam 3,2 milyar dolar tutarındaki anlaşma, Çinli şirketin bugüne dek tek seferde aldığı en büyük gemi siparişi oldu.

Macron ve von der Leyen Çin'de: 'İyi polis, kötü polis' tiyatrosuMacron ve von der Leyen Çin’de: ‘İyi polis, kötü polis’ tiyatrosu

Anlaşma kapsamında 23 bin TEU (6.1metre x 2.6 metre x 2.6 metre boyutlarında ve yaklaşık 27 ton yük taşıyabilecek konteyner) kapasiteli 4, 15 bin TEU (6.1metre x 2.6 metre x 2.6 metre boyutlarında ve yaklaşık 27 ton yük taşıyabilecek konteyner) kapasiteli 12 gemi, alanında dünyadaki en büyüklerden biri olan CMA CGM’ye teslim edilecek. Denizcilik çevrelerinde 23 bin TEU kapasiteli konteyner gemisi ‘dev’, 15 bin TEU’luk gemiler ise ‘orta büyüklükte’ gemi olarak kabul ediliyor. Gemiler, CSSC’nin Çin’in Şanghay ve Dalian şehirlerindeki tersanelerinde inşa edilecek.

Merkezi Marsilya’da bulunan CMA CGM, 606 konteyner gemisinden oluşan filosuyla 3,41 milyon TEU taşıma kapasitesine sahip. Şirket, Kovid-19 salgını dönemindeki kapasite artışıyla Çinli Cosco’yu geride bırakarak dünyanın en büyük üçüncü gemi taşımacılığı şirketi haline gelmişti.

Şubat ayında Güney Kore’deki bir tersaneye 13 bin TEU kapasiteli 12 gemi siparişi veren şirket, toplam 920 bin TEU kapasiteli 101 yeni gemiyi filosuna katıp sektörün lideri İsviçre-İtalya ortaklığı Mediterranean’ın ardından ikinci sırada yer alan Danimarkalı şirket Maersk’in mevcut kapasitesine ulaşmayı hedefliyor.

Dünya pazarının beşte biri elinde

Fransa’dan dev sipariş alan CSSC, bünyesinde birçok önemli gemi inşa şirketini barındıran 310 bin çalışanlı bir dev. Dünyanın en büyük gemi inşa şirketi olan CSSC küresel pazarın da yüzde 20’sini elinde bulunduruyor ve 110 milyar dolar varlığa sahip.

CSSC’nin sahibi olduğu Hudong-Zhonghua tersanesi 24 bin 116 TEU kapasiteyle dünyanın şimdiye kadar inşa edilmiş en büyük konteyner gemisi olan MSC Tessa’yı Mediterranean Shipping Company’ye (MSC) teslim etmişti.

Fransa'dan ABD'yi kıskandıracak adım: Airbus, Çin'deki üretimini genişletiyorFransa’dan ABD’yi kıskandıracak adım: Airbus, Çin’deki üretimini genişletiyor

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.