Onlarca yıllık araştırma söylüyor: Ölçülü içki tüketiminin sağlığa faydası yok

Yıllar boyunca yapılan bilimsel araştırmalar, ölçülü içmenin insan sağlığı için hiç içmemekten daha iyi olduğunu ve hatta daha uzun yaşamın sırrı olabileceğini öne sürdü. Peki ya bu analizler doğruyu yansıtmıyorsa?

Sağlık 10 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Alkol tüketimi üzerine yapılan araştırmalar içki tüketiminin hiç tüketmemekten daha sağlıklı olduğunu iddia ediyordu. Fotoğraf: Pixabay

İçkiyi fazla tüketmek sağlığımız için kötü. Bunu bilmeyenimiz yok. Peki ya ölçülü tüketmek? Bugüne kadar iddia, az miktarda alkol almanın faydalı olduğu yönündeydi. Ama bu inanç da sarsılıyor.

Alkol endüstrisinin ölçülü içmenin sağlığa faydası üzerine yapılan araştırmalara sağladığı fonların rolünün son yıllarda ortaya çıkmaya başlaması üzerine ölçülü alkol kullanımı hipotezi de yıpranmaya başladı. Yeni çalışmalar kırmızı şarap da dahil olmak üzere ölçülü alkol tüketiminin bile meme, yemek borusu ve baş-boyun kanserlerine, yüksek tansiyona ve atriyal fibrilasyon adı verilen ciddi bir kalp ritim bozukluğuna yol açabileceğini ortaya koyuyor.

Kırk yılı aşkın bir süredir devam eden araştırmalarda ortaya atılan yeni bir analiz, ölçülü içme konusu üzerine yapılan çalışmaların çoğunun hatalı olduğu sonucuna vardı. Bu yeni analiz, günde 25 gram alkol tükettiklerinde kadınların ölüm riskinin önemli ölçüde arttığını gösterdi. 25 gram alkolün, alkol içeren iki standart kokteyl, iki bira ve iki kadeh şaraptan daha azına tekabül ettiğini belirtmeliyiz. Erkeklerde ise riskin günde 45 gram yani üç kadehten biraz fazla alkol tüketildiğinde arttığı gözlemlendi.

Yaklaşık 5 milyon yetişkini kapsayan 100’den fazla çalışmanın analiz edildiği bu yeni rapor, içki üzerine tavsiye vermek için değil de eski gözlemsel çalışmalardaki metodolojik sorunları düzeltmek için yapıldı. Eski araştırmalar, alkolü ölçülü tüketenlerin ölüm riskinin daha düşük olduğunu söyleyip duruyordu.

Bu eski çalışmaların çoğu gözlemseldi, bağlantıları kurabilseler de yanıltıcı olabiliyor ve neden sonuç ilişkisini kanıtlayamıyorlardı. Bu çalışmalardaki asıl sorun, ölçülü içicilerin daha başka sağlıklı alışkanlıkları olması ve karşılaştırma için karşılarına çeşitli sağlık sorunları geliştirdikten sonra alkolü bırakan kişilerin konulmasıydı.

Ayrıca bilim insanlarına göre ölçülü içiciler her alanda ölçülü olma eğilimindeler. Daha varlıklı olan bu ölçülü içicilerin egzersiz yapma ve sağlıklı beslenme ihtimalleri daha yüksekken, aşırı kilolu olma ihtimalleri ise daha düşük.

Araştırmaya göre uyuşturucu ve alkol sizi daha yaratıcı yapmıyorAraştırmaya göre uyuşturucu ve alkol sizi daha yaratıcı yapmıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.